Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce ar putea urma după eșuarea învestirii Guvernului Grosu?

© Sputnik / OsmatescoVictor Pușcaș
Victor Pușcaș - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a vorbit despre scenariile posibile care ar putea să se desfășoare pe arena politică în viitorul apropiat.
Ce ar putea urma după tentativa de eșuare a Guvernului Grosu?

Constituționalistul Victor Pușcaș a precizat pentru Sputnik Moldova că președintele nu poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate până când nu va consulta fracțiunile parlamentare și nu va primi un aviz pozitiv din partea Curții Constituționale.

Mai mult, în timpul consultărilor, majoritatea parlamentară ar putea să propună propriul candidat pentru funcția de prim-ministru.

"În timpul consultărilor, majoritatea parlamentară poate să înainteze candidatul său. În Constituție este scris că președintele poate să accepte candidatura, deși nu este obligat", a subliniat fostul președinte al Curții Constituționale.

În același timp, Victor Pușcaș a explicat că există unele "ferestruici deschise" pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Expertul a subliniat că, după ce deputații PSRM au contestat la Curea Constituțională decretul de numire al Nataliei Gavrilița la funcția de premier, s-ar putea constata că prima tentativă de învestire a premierului nu a fost consumată.

Maia Sandu a discutat cu deputații Șor și platforma Pentru Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Politică
Ce urmează să discute Maia Sandu cu fracțiunile parlamentare
"Trebuie să mai fie încă o tentativă. Și atunci poate să se vină cu candidatul majorității parlamentare. Dar trebuie să vedem dacă ea există, pentru că aceasta este o majoritate nu politică, ci tehnică. Adică se adună numai pentru a vota un candidat la funcția de prim-ministru. Dar majoritatea politică mai garantează și susținerea politică a guvernului în viitor", a conchis Pușcaș.

În data de 26 martie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, urmează să se întâlnească cu fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului.

Amintim că, în cadrul ședinței de joi a Parlamentului, Igor Grosu urma să-și prezinte echipa și programul de guvernare, dar deputații PSRM și ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit sala de plen, astfel că nu a fost întrunit cvorumul. În aceste condiții, cea de-a doua tentativă de învestire a unui nou guvern se consideră consumată.

Anterior, președintele Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavrilița la funcție de premier. Atunci, niciun deputat din forul legislativ nu a votat pentru susținerea candidatului la funcția de prim-ministru propusă de Maia Sandu, dar și a echipei de miniștri prezentată de Natalia Gavrilița.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0