Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Analist politic, despre posibile scenarii privind soluționarea crizei politice

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După tentativa eșuată de învestire a Guvernului Grosu, rolul determinant îi revine Curții Constituționale și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. De această părere este analistul politic Victor Juc.
Analist politic, despre posibile scenarii privind rezolvarea crizei politice

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", analistul politici Victor Juc a fost rugat să comenteze situația în care fostul premier desemnat Igor Grosu a afirmat că, după ședința de joi, au fost întrunite toate condițiile pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Pe de altă parte, cei din majoritatea parlamentară formalizată spun că, atâta timp cât există voință politică și voturile necesare pentru învestirea unui nou guvern, președintele țării este obligat să demareze noi consultări și să înainteze un alt candidat, cel propus de majoritate.

În acest context, rolul determinant îi revine Curții Constituționale și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, susține Victor Juc.

"Curtea urmează să se pronunțe în privința a două probleme. În prima deja a fost sesizarea Partidului Socialiștilor, privind prima desemnare a doamnei Natalia Gavrilița. Eu nu sunt jurist și pot să-mi permit să spun că, în cazul dat, această sesizare este susceptibilă de neadmitere pentru că faptul juridic deja s-a consumat. Deci, socialiștii au dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională dar, cel mai curând, decizia Curții va fi de neadmisibilitate", a opinat analistul politic.

Potrivit lui, cea de-a doua chestiune în care Înalta Curte ar putea să fie solicitată va veni din partea președintelui țării, Maia Sandu cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și de declanșare a alegerilor anticipate

"În cadrul consultărilor cu fracțiunile parlamentare se vor confrunta două opinii: pe de o parte, noua majoritate formalizată, în susținerea candidaturii domnului Vladimir Golovatiuc, iar pe de altă parte - solicitările altor actori de a se adresa la Curtea Constituțională pentru a constata prezența circumstanțelor de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate", a remarcat interlocutorul

În cele din urmă, Curtea Constituțională urmează să găsească soluțiile pentru această criză, întrucât politicienii nu pot ajunge la un numitor comun pentru a ieși din ea.

De precizat că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat în data de 26 martie fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0