Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Prima Casă” a ajuns la trei ani: Câte locuințe au fost procurate prin program

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Programul guvernamental „Prima Casă” a ajuns la trei ani de la lansare. Până în prezent, peste cinci mii de persoane și-au procurat propria locuință prin intermediul programului. 

CHIȘINĂU 24 mart - Sputnik. Din 2018 și până în prezent, 5 550 de locuințe au fost procurate prin programul „Prima Casă”. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,8 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,4 miliarde lei.

Victoria Dercaci - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2021
Ce trebuie să știi când cumperi o locuință: Etape esențiale

Din cei peste cinci mii de beneficiari, 990 persoane primesc compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2 401 – în cadrul programului Prima Casă 3, 790 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 15 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Totodată, din numărul total de beneficiar, 3 822 sunt familii, iar 1 728 sunt tineri necăsătoriți. Conform datelor prezentate de ministerul Finanțelor, vârsta medie a celor care au aplicat la program este de 31,4 ani. Totodată, valoare medie a locuințelor este de 605,16 mii lei.

Datele mai arată că peste 5 100 de locuințe sunt procurate în orașe, iar aproape 400 sunt cumpărate în sate.

Amintim că programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în data de 21 martie 2018. Acesta a fost conceput pentru tinerii care își doresc o locuință, dar nu au posibilitatea de a o procura. Astfel, persoanele pot accesa credite ipotecare în condiții mai avantajoase, iar statul oferă garanție băncii în locul beneficiarului.

Petru Beșleaga - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2019
Nu vrei să mai fii garant într-un credit? Iată ce trebuie să faci

Totodată, beneficiarii primesc un termen de rambursare de până la 25 de ani, comisioane bancare limitate, rate lunare mai mici, precum și taxe de stat diminuate. Persoanele pot solicita compensații de la bugetul de stat.

Astfel, familiile cu mulți copii pot beneficia de ajutor din partea statului în mărime de la 10% până la 100% din costul creditului ipotecar, în funcție de numărul copiilor în familie, iar angajații din sectorul bugetar pot beneficia de ajutor din partea statului în valoare de 50 la sută din costul împrumutului.

De „Prima Casă” pot beneficia cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale. Prima rată constituie cinci la sută din valoarea locuinței. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0