Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se scumpește energia electrică? Ce spune Premier Energy

© Sputnik / Mihai Carausэлектрический столб
электрический столб - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Abonare
Premier Energy informează că n-a finalizat licitația de achiziție a energiei electrice, compania fiind acum în proces de negocieri și clarificări. Până acum, doar „Moldelectrica” a finalizat negocierile pentru energie electrică (3% din piața internă).

CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Premier Energy și Premier Energy Distribution au comentat informațiile apărute în presă cu privire la noul preț pentru achiziționarea energiei electrice.

„Având în vedere noutățile recente din presă privind noul preț de procurare a energiei electrice, Premier Energy informează că licitația de achiziție a energiei electrice nu a fost finalizată, compania fiind în proces de negocieri și clarificări. În cadrul ședinței Comitetului de recepționare și deschidere a ofertelor, care a avut loc la 22 martie curent, au prezentat oferte 3 furnizori precalificați: ЗАО „Молдавская ГРЭС”, ”DE Trading” LLC (Donbassenergo) și ”D.Trading” LLC (DTEK). Compania Energocom SA nu a prezentat nicio ofertă”, a precizat Premier Energy.

„Ținând cont de necesitatea concretizării și oferirii unor detalii specifice pentru furnizarea energiei electrice, în zilele următoare va fi stabilită o nouă ședință de continuare a negocierilor asupra prețului”, a menționat compania. 

Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Societate
Se scumpește sau nu curentul electric: Ce spune ANRE

Premier Energy a precizat că procedura se va finaliza cu negocierea și semnarea unui nou contract de furnizare a energiei electrice şi prezentarea acestuia către Agenția Națională pentru Reglemntări în Eenergetică (ANRE), spre avizare.

„Despre rezultatele licitației, compania va informa toate părțile interesate prin intermediul unui comunicat de presă care va fi publicat pe pagina web”, a mai anunțat Premier Energy.

Potrivit ANRE, doar „Moldelectrica” a finalizat până acum negocierile pentru cumpărarea a 61 GW de energie electrică, ceea ce reprezintă doar 3% din piața internă.

„Procedurile de licitație, caietele de sarcini, criteriile de precalificare a companiilor de furnizare a energiei electrice au fost stabilite individual și lansate de fiecare operator în parte la începutul lunii februarie curent. Din lipsă a minimum 3 oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie curent toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțându-se repetarea acestora pentru 22 martie curent”, a informat ANRE.

Instituția notează că actualizarea în decursul anului a preţurilor şi tarifelor reglementate la energia electrică poate avea loc doar în cazul când devierile sunt mai mari de 5% din costul anual de distribuție și furnizare a energiei electrice stabilit în tarifele/prețurile reglementate pentru consumatorii finali. 

Осветительные лампы - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2020
Societate
Alege electrocasnicele care-ți cruță banii – expert

Astfel, în cazul în care operatorii pieței energiei electrice vor considera că modificarea prețului de procurare a energiei electrice întrunește premisele necesare revizuirii tarifelor/prețurilor reglementate, aceștia vor prezenta în adresa Agenției cererea de ajustare a tarifelor/prețurilor reglementate și calculele efectuate în conformitate cu prevederile Metodologilor tarifare în vigoare, aprobate de ANRE. Ulterior, Consiliul de Administraţie al Agenţiei va examina cererile întreprinderilor electroenergetice în termen de cel mult 180 de zile, pentru a verifica dacă calculele prezentate demonstrează necesitatea ajustării tarifelor/prețurilor reglementate.

Totodată, instituția precizează că rezultatele licitațiilor, prețul și impactul acestora asupra tarifelor și consumatorilor finali, vor fi anunțate de către ANRE sau întreprinderile electroenergetice. La fel, responsabilii din cadrul ANRE îndeamnă să nu se facă speculații la acest subiect. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0