Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Copii cu deficiențe de auz: Provocările cu care se confruntă

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Botizatu
Tatiana Botizatu - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Abonare
Cum sunt diagnosticate deficiențele de auz la nou-născuți în Republica Moldova și care sunt provocările cu care se confruntă copiii cu probleme auditive în instituțiile de învățământ? Subiectul a fost discutat cu mai mulți specialiști în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
Deficiența de auz la nou-născuți: Cum poate fi depistată

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, medicul ORL Tatiana Botizatu a precizat că, grație dezvoltării sistemului medical din țara noastră, problemele de auz pot fi depistate chiar din prima zi de naștere a bebelușului. Screening-ul se efectuează în maternitate de către medicii specialiști.

Școală  - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Societate
Restricții mai dure: Ce se va întâmpla cu școlile și grădinițele din țară
"Din prima zi putem depista problemele și cu cât mai repede intervenim, cu atât mai ușoară va fi reabilitarea. Chiar în primele zile, la maternitate, părinții pot afla dacă copilul are sau nu probleme auditive", a precizat Tatiana Botizatu.

Potrivit specialistului, dacă sunt depistate anumite deficiențe ale auzului, copilașii sunt consultați mai minuțios de către medicul specialist, chiar în prima săptămână de viață. La rândul său, medicul prescrie tratamentul pentru a diminua sau a înlătura problema. În cazul în care este depistată surditatea, copilului i se prescrie implantul cohlear - dispozitiv electronic care poate restabili auzul persoanelor cu hipoacuzie neurosenzorială severă - profundă.

Pe parcursul anului 2020, aproximativ 20 de copii au primit implanturi cohleare gratuite. În fiecare an însă numărul beneficiarilor este în creștere.

© Photo : Facebook / Veronica CăpăticiVeronica Căpătici
Copii cu deficiențe de auz: Provocările cu care se confruntă - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Veronica Căpătici

Dacă în domeniul medical necesitățile copiilor cu deficiențe de auz sunt într-o oarecare măsură satisfăcute, atunci în domeniul educațional lucrurile stau altfel. Grădinițele și școlile nu sunt pregătite încă să integreze acești copii, susține directoarea executivă a Asociației Copiilor Surzi, Veronica Căpătici.

Școală  - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Societate
Restricții mai dure: Ce se va întâmpla cu școlile și grădinițele din țară
"Copiii cu deficiențe de auz sunt integrați în școlile generale, însă în mare parte instituțiile duc lipsă de specialiști, cadre didactice cu experiență și echipament corespunzător pentru această categorie de elevi", a declarat interlocutoarea.

Veronica Căpătici spune că lipsa acestor strategii face mai dificil procesul de educație a copilului cu deficiență de auz. Cu toate acestea, comparativ cu ceilalți ani, situația este un pic mai favorabilă la acest capitol. Veronica Căpătici susține că integrarea unui copil în procesul educațional este complicată, dar nu este o misiune imposibilă, inclusiv grație ajutorului autorităților și ONG-urilor.

Potrivit specialiștilor, numărul copiilor cu deficiențe de auz este în creștere în ultimii ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0