Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi restricții din cauza COVID-19

Abonare
Mai multe restricții noi din cauza pandemiei COVID-19 au fost adoptate pe 19 martie de Comisia națională extraordinară în sănătate publică (CNESP). Comisia a declarat stare de urgență în sănătate publică în perioada 19 martie – 18 aprilie, inclusiv.

Comisia națională extraordinară în sănătate publică (CNESP) a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru perioada 19 martie - 18 aprilie 2021, inclusiv (Hotărârea nr. 51 din 19 martie 2021).

Центральный рынок - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Politică
Restricții COVID: Cum va activa Piața Centrală din Chișinău până în aprilie

CNESP a introdus pentru această perioadă o serie de noi măsuri de restricție, pe care, după ședință, le-a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi, la un briefing.

Din 20 martie, vor avea un program redus de activitate centrele comerciale, piețele de orice tip, magazinele nealimentare, restaurantele. Totodată, funcționarii publici vor activa după un regim special de muncă.

Din 20 martie, centrele comerciale și unitățile de comerț nealimentar vor funcționa până la ora 18:00.

Piețele de toate tipurile vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00. CNESP a decis că modificarea de program va permite degajarea fluxului de persoane în orele de seară, inclusiv în transportul public, în Chișinău și în toată țara.

Școală  - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Societate
Restricții mai dure: Ce se va întâmpla cu școlile și grădinițele din țară
Restaurantele și localurile de alimentație publică vor fi deschise pentru vizitatori până la ora 20:00, după care vor avea dreptul doar să livreze produse la domiciliu.

CNESP a interzis desfășurarea în unitățile de alimentație publică, până pe 18 aprilie 2021, a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente.

Totodată, a fost interzisă organizarea cu prezența fizică a persoanelor a adunărilor științifice, olimpiadelor și competițiilor sportive.

Nu este permisă nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor,  expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

Program de lucru modificat pentru funcționari

Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă: la birou se va prezenta „doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției”. Ceilalți angajați vor lucra la distanță.

CNESP le recomandă și instituțiilor private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.

Obligativitatea prezentării testului COVID la intrarea în țară

Din 23 martie, persoanele de peste hotare care vor intra în Republica Moldova vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat cu nu mai mult de 72 de ore în urmă.

Cetățenii moldoveni care la intrarea în țară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligați să completeze fișele epidemiologice, cu indicarea datelor de contact și adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile.

Carantina va putea fi întreruptă în a zecea zi, după efectuarea testului COVID, dacă acesta va indica un rezultat negativ.

Decizia CNESP prevede excepții de la această regulă pentru unele categorii de persoane.

Cum va fi organizat procesul de învățământ

Comisia a decis că procesul de învățământ va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate.

Учитель химии ведет дистанционный урок  - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Educație
Toate școlile din Capitală revin la învățământ online - Video

Astfel, autoritățile publice locale (APL) de nivelul 1 și 2, în comun cu administrațiile școlilor și grădinițelor, vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învățământ sau dacă există condițiile de a continua studiile cu prezența fizică.

Comisia națională extraordinară în sănătate publică a constatat că practic toate raioanele din țară sunt sub Cod Roșu pandemic – acesta se instituie din momentul înregistrării a 100 de infectări la fiecare 100 de mii de locuitori. Cea mai gravă situație se atestă în Chișinău, în raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Briceni.

Serviciul de presă al Guvernului a informat că Hotărârea CNESP nr. 51 din 19 martie 2021 va fi publicată în această seară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0