Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC va examina constituționalitatea desemnării lui Grosu

© Photo : Miroslav RotariИгорь Гросу
Игорь Гросу - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
Astăzi va fi examinată constituționalitatea decretului Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Astăzi, 22 martie, Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea deputaților socialiști, prin care îi cer Înalte Curți să examineze constituționalitatea decretului președintelui Republicii Moldova privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru. Asta după ce săptămâna trecută Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintelui.

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Politică
Curtea Constituțională: Decretul Maiei Sandu rămâne în vigoare

De precizat, socialiștii au contestat decizia de desemnare a lui Grosu la funcția de premier din motiv că  Maia Sandu a semnat,  pe 16 martie, decretul de numire a candidatului Igor Grosu la funcția de premier, în condițiile în care Mariana Durleșteanu și-a retras oficial candidatura pe 17 martie, după 24 de ore. 

"Să așteptăm poziția Curții Constituționale. În opinia noastră, sunt toate argumentele ca acest decret să fie declarat neconstituțional. Se fac presiuni asupra CCM. Situația nu este simplă. Este lupta între două forțe. Este evident că Maia Sandu trebuia să consulte forțele parlamentare. Dacă luăm după lege, unii pot spune că a consultat, s-a întâlnit, dar la aceste consultări și noi, și alte fracțiuni i-am spus că este majoritate parlamentară", a declarat Igor Dodon, președintele PSRM. 

Dodon a mai spus că această candidatură nu ar trebui votată. 

„Dacă totuși va fi votat, va fi fără voturile PSRM. Eu nu cred că va avea zile multe, dar nici nu susțin ideea de a fi dat jos după câteva zile de la învestire", mai spune liderul PSRM. 

Pe 16 martie, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu (PAS) în calitate de candidat la funcția de premier, după ce a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura.

Deputații socialiști (PSRM) au contestat decretul prezidențial, pe 17 martie, la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, în ședința Parlamentului, PSRM a anunțat că a creat o majoritate parlamentară, inclusiv cu deputații din Partidul „Șor”, pentru a-l propune candidat la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc, recent numit ambasador în Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0