Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va fi sau nu susținut Guvernul Grosu: Scenariile experților

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Care sunt posibilele scenarii, în cazul în care candidatul propus de președintele Maia Sandu la funcția de premier nu va fi susținut de Parlament? Iată ce spun experții.
Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va primi vot de încredere în Parlament?

În cazul în care deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu vor susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, șeful statului poate să se adreseze la Curtea Constituțională și să ceară ca să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. De această părere este expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.

Potrivit lui, acest lucru ar înseamnă că, dacă Parlamentul nu acordă vot de încredere Guvernului Grosu, există șanse reale ca să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate.

"Curtea Constituțională va verifica dacă s-au întrunit următoarele condiții: a expirat termenul maxim de 3 luni de zile, au fost două tentative de învestire în funcție a guvernului, a expirat termenul de 45 de zile care este parte componentă a celor 3 luni de zile, iar Maia Sandu trebuie să consulte fracțiunile parlamentare în legătură cu dizolvarea Parlamenntului pe 23 martie. Dacă aceste condiții se întrunesc, CC va constata că sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamenului și va oferi posibilitatea președintelui să dizolve actualul Legislativ", a subliniat Teodor Cârnaț.

© Sputnik / OsmatescoAnatol Țăranu
Va fi sau nu susținut Guvernul Grosu: Scenariile experților - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Anatol Țăranu

Pe de altă parte, comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că probabilitatea ca Guvernul Grosu să fie votat este mult mai mare decât varianta unei invalidări. El este de părere că cel mai dificil va fi pentru fracțiunea PSRM.

"Cine ar putea să sprijine acest Guvern astăzi, cred că cei de la PAS, sper că de această dată nu vor merge pe calea boicotării propriului Guvern, dar și voturile tuturor celorlați care nu au nevoie de alegeri anticipate. Probabilitatea ca Gvernul Grosu să fie votat este mult mai mare decât varianta unui eșec", a explicat Țăranu.

El mai spune că situația complicată din țară, dar și faptul că învestirea Guvernului Grosu ar putea avea loc chiar pe 23 martie obligă partidele din Parlament să sprijine acest Guvern, contrar voinței și intereselor lor politice.

"Intrăm în zona intereselor politice pentru că partidele vor fi nevoite să sprijine Guvernul Grosu, pentru a supraviețui și pentru care nu au nici o simpatie în speranța că el va capota în politicele sale și doar atunci ei ar putea să se folosească de aceste consecințe", a menționat expertul.

De menționat este că CCM a respins cererea de suspendare a Decretului președintelui Republicii Moldova privind desemnarea premierului, dar a declarat admisibilă sesizarea și a stabilit examinarea dosarului pentru data de 22 martie 2021.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0