Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

21 martie - Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei: Cum scapi de problemă

Fată în pat - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Combaterea tulburărilor somnului se află în centrul atenției chiar la solstițiul de primăvară, când începe primăvara astronomică și ziua este egală cu noaptea. În 2021, solstițiul de primăvară s-a produs pe 20 martie.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei este marcată pe 21 martie din anul 2001.

Pieds - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2020
Boala oamenilor care scriu SMS-uri noaptea: Sleep-texting

Insomnia se manifestă prin reducerea duratei și profunzimii somnului. În general, ea poate fi combătută prin adoptarea unui regim de muncă și odihnă rațional, iar în cazurile mai dificile medicii prescriu calmante și somnifere.

Neurologul Adrian Lupușor a menționat pentru Sputnik Moldova că, în ultimii ani, numărul persoanelor care suferă de insomnie este în creștere în Republica Moldova, printre toate categoriile de vârstă.

„Unul dintre motive este lipsa de mișcare, stările de nervozitate, dar și nerespectarea igienei somnului. Oamenii, în ziua de astăzi, nu mai au un program normal. Tinerii, spre exemplu, petrec nopțile foarte agitat. Oamenii în vârstă suferă de depresie. Toate duc inevitabil la insomnie, care ne scurtează viața", potrivit lui Adrian Lupușor.

În opinia medicului, de multe ori persoanele care deja suferă de insomnie „sunt leneșe și nu doresc să-și schimbe regimul de viață”. Ca urmare, își administrează anumite pastile, pentru a scăpa de insomnie, doar că aceste preparate provoacă dependență. 

© Sputnik / Nicolai KibichTotul despre somn: informații, rețete, sfaturi
21 martie - Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei: Cum scapi de problemă - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi

Există două tipuri de insomnie: cronică – poate dura săptămâni, luni și chiar ani sau insomnie de scurtă durată, de numai câteva nopți – acesta poate fi cauzată de emoțiile negative sau tristețea provocate de evenimente neplăcute recente.

Tulburările de somn pot fi cauzate de anumite afecțiuni cu simptome dureroase, de probleme cardiovasculare, hipertensiune, nevroze, diabet, uremie, hipertiroidie. Dar și surmenajul fizic, intelectual sau moral poate provoca insomnii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0