Boala oamenilor care scriu SMS-uri noaptea: Sleep-texting

CC0 / Pixabay / Wokandapix / Pieds
Pieds - Sputnik Moldova
Abonare
Există oameni capabili să trimită SMS-uri chiar în timp ce dorm. Tulburarea, numită sleep-texting, este tot mai răspândită în lume printre persoanele care utilizează intens smartphone-urile pe parcursul zilei.

CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Cum se manifestă dereglarea sleep-texting? Persoana expediază SMS-uri fără a conștientiza că o face, pentru că de fapt continuă să doarmă. Acest comportament se aseamănă, prin urmare, cu cel al somnambulilor.

Femeie dormind - Sputnik Moldova
Societate
Cum să-ți interpretezi corect visele: Ce spun sfinții și psihologii – Video

Consecințele sleep-texting-ului sunt uneori total neplăcute: expeditorii deranjează anumite persoane sau își afectează grav relațiile cu acestea după ce trimit mesaje al căror conținut îl regretă mai apoi.

În plus, cei care suferă de sleep-texting își perturbează faza REM a somnului, cea mai profundă și mai odihnitoare. Acest fapt are urmări nefaste pentru starea lor de sănătate.

Medicii psihologi și psihiatri recomandă ca toate dispozitivele electronice să fie închise cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare.

Lumina pe care o emană computerul, televizorul și telefonul mobil inhibă producerea melatoninei, iar acest hormon care induce somnul este sintetizat de organismul uman doar pe întuneric.

Dacă nu dorim să ne oprim smartphone-ul, cel puțin nu ar trebui să dormim cu el aproape.

Fluxul de știri
0