În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", nutriționosta Olga Cara a precizat că înainte de a ține post, organismul are nevoie de o perioadă de adaptare de cel puțin o săptămână. Astfel, este nevoie de o trecere treptată de la produsele de origine animală la cele de origine vegetală.
"Cu șapte zile înainte, încercați să excludeți lent carnea, ouăle, lactatele și treptat apelați la alimentele din produse vegetale. De exemplu, carnea poate fi înlocuită cu ciupercile, sfecla roșie sau sucul de roșii. Nu uitați de cele trei mese principale, două gustări, hidratare intensă și activități fizice de cel puțin 30 de minute pe zi", a subliniat ea.
Potrivit nutriționistei, Postul Mare poate fi ținut cu ușurință întrucât primăvara vine în ajutor cu produse vegetale precum leurda, urzicile și altele. Acestea sunt bogate în vitamine și pot fi folosite pentru prepararea unor supe, salate sau smoothie.
În acest sens, și nutriționista Oltea Boldureanu a prezentat un meniu de post complet, divers și bine structurat, care respectă toate necesitățile organismului. Acesta este bogat în vitamine, minerale şi ceilalți nutrienţi de care avem nevoie.
La prânz consumați proteine vegetale cum ar fi: legume, năut, linte, fasole sau mazăre. Acestea trebuie combinate cu o salată proaspătă de legume și verdețuri: varză, mărar, ardei, ceapă verde, roșii sau urzici.
"O altă idee ar fi să consumați mei, hrișcă, orez și porumb, pe care la fel trebuie să le combinați cu o salată. Cina trebuie consumată cu trei ore înainte de culcare. Această masă trebuie să fie una uşoară pentru a nu îngreuna digestia. Pentru o cină de post alegeți legume coapte, cartofi cu dovlecel, o supă de legume sau salată", a punctat ea.
În acest an, Postul Paștelui a început pe 15 martie și se va încheia pe 2 mai.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova