Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce mâncăm în Postul Mare? Recomandările nutriționiștilor

© Sputnik / Rodion ProcaOlga Cara
Olga Cara - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Abonare
Specialiștii în nutriție oferă câteva sfaturi utile în legătură cu alimentația corectă în Postul Mare. Iată care sunt recomandările privind respectarea unui regim alimentar echilibrat și sănătos în această perioadă.
Regimul alimentar în Postul Mare: Sfaturile nutriționistului

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", nutriționosta Olga Cara a precizat că înainte de a ține post, organismul are nevoie de o perioadă de adaptare de cel puțin o săptămână. Astfel, este nevoie de o trecere treptată de la produsele de origine animală la cele de origine vegetală.

"Cu șapte zile înainte, încercați să excludeți lent carnea, ouăle, lactatele și treptat apelați la alimentele din produse vegetale. De exemplu, carnea poate fi înlocuită cu ciupercile, sfecla roșie sau sucul de roșii. Nu uitați de cele trei mese principale, două gustări, hidratare intensă și activități fizice de cel puțin 30 de minute pe zi", a subliniat ea.

Potrivit nutriționistei, Postul Mare poate fi ținut cu ușurință întrucât primăvara vine în ajutor cu produse vegetale precum leurda, urzicile și altele. Acestea sunt bogate în vitamine și pot fi folosite pentru prepararea unor supe, salate sau smoothie.

© Sputnik / OsmatescoOltea Boldureanu
Ce mâncăm în Postul Mare? Recomandările nutriționiștilor - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Oltea Boldureanu

În acest sens, și nutriționista Oltea Boldureanu a prezentat un meniu de post complet, divers și bine structurat, care respectă toate necesitățile organismului. Acesta este bogat în vitamine, minerale şi ceilalți nutrienţi de care avem nevoie.

Egumena Daniela Mereuță  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
A început Postul Paștelui: De ce și cum trebuie să postim?
La mic dejun, nutriționista vă îndeamnă să consumați sucuri naturale din fructe și legume, proaspăt stoarse. O altă sugestie pentru un mic dejun gustos și sănătos este o salată de fructe. Aceasta nu necesită o digestie complexă și oferă o doză de energie pentru întreaga zi.

La prânz consumați proteine vegetale cum ar fi: legume, năut, linte, fasole sau mazăre. Acestea trebuie combinate cu o salată proaspătă de legume și verdețuri: varză, mărar, ardei, ceapă verde, roșii sau urzici.

"O altă idee ar fi să consumați mei, hrișcă, orez și porumb, pe care la fel trebuie să le combinați cu o salată. Cina trebuie consumată cu trei ore înainte de culcare. Această masă trebuie să fie una uşoară pentru a nu îngreuna digestia. Pentru o cină de post alegeți legume coapte, cartofi cu dovlecel, o supă de legume sau salată", a punctat ea.

În acest an, Postul Paștelui a început pe 15 martie și se va încheia pe 2 mai.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0