Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vecinii gălăgioși pot fi sancționați: Ce prevede legislația

© Sputnik / Rodion ProcaInga Mifsud Wismayer
Inga Mifsud Wismayer - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Abonare
Unul dintre cele mai des întâlnite motive de la care se iscă conflictele între vecini este gălăgia în orele și zilele de odihnă. Avocata Inga Mifsud Wismayer a explicat cum trebuie să reacționați în aceste situații cauzate de vecinii gălăgioși.
Vecinii gălăgioși pot fi sancționați: Ce prevede legislația

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocata Inga Mifsud Wismayer a precizat că fiecare cetățean trebuie să știe că tulburarea liniștii în intervalul orelor 22:00 până la 07:00 este interzisă. Acțiunile care produc zgomote, cum ar fi cântarea cu voce ridicată, semnalizarea acustică, folosirea cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuințe sau în locuri publice sunt acțiuni care duc la tulburarea liniștii oricărei persoane.

Astfel, dacă în intervalul cuprins între orele 22:00 și 07:00 sunteți deranjat de zgomotul și gălăgia produsă de către vecini, sunteți în drept să chemați poliția imediat ce ați semnalat această situație. Inspectorul de sector va cerceta cazul și va decide dacă este cazul să întocmească un proces-verbal cu privire la contravenție.

"Se întâmplă cazuri când mai plânge un copil și face gălăgie. În această situație puteți să tolerați sau chiar să întrebați vecinii cu ce îi puteți ajuta. Excepție este gălăgia provocată de muzica pusă la volum mare, lucrările de reparație ș.a.", a subliniat avocata.

De menționat este că tulburarea liniștii constituie o contravenție ce atentează la ordinea publică și la securitatea publică, normă care este reglementată de prevederile art. 357 din Codul Contravențional. Astfel, tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, inclusiv prin cîntare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 9 la 18 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. Efectuarea lucrărilor de reconstrucţie sau a altor lucrări, însoţite de zgomot, în încăperile din blocurile locative de la ora 18 pînă la ora 8 se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0