Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic: Cum afectează COVID-19 vederea

© Sputnik / OsmatescoМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Abonare
Tot mai multe persoane după ce a trecut de experiența tristă a COVID-ului acuză diverse efecte negative asupra stării de sănătate, inclusiv asupra vederii. În ce măsură coronavirusul afectează sănătatea ochilor, am aflat de la medicul generalist Iurie Cușnir.
Medic: Cum afectează COVID-19 vederea

COVID-ul afectează și ochii, arată cercetările specialiștilor din medicină. Ca orice infecție a tractului respirator superior, inclusiv răcelile și gripa, pot provoca iritarea membranei care acoperă ochiul - afecțiune numită conjunctivită sau ochi roșii. Organizația Mondială a Sănătății include acum acest lucru alături de alte simptome mai frecvente ale virusului, cum ar fi tuse, febră și pierderea gustului sau a mirosului.

"Deși se întâmplă mai rar, conjunctivita este unul din simptomele posibile ale COVID-19. Conjunctivita poate duce la iritații ale ochiului, înroșire, mâncărime, scurgeri și cruste în jurul ochilor. Unii specialiști spun că acest virus poate să afecteze simțitor vederea", a precizat Iurie Cușnir.

Medicul generalist a mai adăugat că pandemia de coronavirus a schimbat modul în care invață copiii, favorizand creșterea timpului petrecut de cei mici, dar si de adolescenți, în fața ecranelor. Acest lucru poate dăuna vederii, conducând la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Utilizarea în exces a ecranelor îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare seriose.

"Este important să faceți o pauză de 30 minute, cel puțin la fiecare două ore. Spălați-vă cu apă rece pe față și ochi. Consumați cât mai multe produse ce conțin vitamina A și C - morcov, caise, mure, portocale, mango, spanac, dovleci, persicii, migdale ș.a., pentru a preveni virusul, dar și problemele de vedere", a adăugat Iurie Cușnir.

În prezent, bilanţul cazurilor de COVID-19 a ajuns la peste 208 920 în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0