Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon: Noi am avut alt candidat decât Durleșteanu

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Abonare
Igor Dodon susține că Partidul Socialiștilor a avut alt candidat la funcția de premier până la Mariana Durleșteanu, însă acesta s-ar fi gândit prea mult dacă să accepte oferta. Liderul PSRM nu a dat însă numele persoanei respective.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Fostul șef al statului, liderul PSRM Igor Dodon, susține că, înainte să o înainteze pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier, socialiștii au avut alt candidat, care însă s-a gândit prea mult la ofertă. Atunci când Dodon urma deja să anunțe candidatura Marianei Durleșteanu, persoana respectivă a spus că acceptă propunerea, dar PSRM luase deja decizia.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politolog, despre retragerea lui Durleșteanu și cine o dirijează pe Maia Sandu
Dodon se arată nedumerit de acțiunile ulterioare a Marianei Durleșteanu care, potrivit lui, într-un mod neclar, a anunțat că se retrage. 

"Cu regret, doamna Durleșteanu nu a putut ține piept presiunilor. Ea a fost nemulțumită că au semnat și cei de la ȘOR, nu doar cei de la PSRM. Am zis că puteau să semneze și alții, nu doar cei de la "Șor". Eu discutam cu doamna Sandu și a apărut mesajul doamnei Durleșteanu în același moment. Nu cred în coincidențe. Doamna Durleșteanu putea cu o zi înainte să ne anunțe. Cred că s-au făcut presiuni, un joc pe sub masă. Stranie poziția pentru mine, dar calculat când trebuia să fie făcut acest pas", a declarat Igor Dodon, liderul PSRM. 

Miercuri, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai acceptă să fie desemnată în calitate de candidat al majorității parlamentare PSRM - Pentru Moldova la funcția de premier. Ea a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că își retrage candidatura de la funcția de premier pentru că nu vrea ca numele și reputația ei să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

A doua zi, Mariana Durleșteanu a scris pe pagina sa de Facebook că și-a dorit un Guvernul tehnocrat, fără oameni din fracțiuni, similar cu fostul Executiv de la București condus de Cioloș. Totodată, ea spune că a acceptat invitația PSRM pentru ca sunt 37 de mandate și nu 15 "pokemoni". 

”Eu știu că prin voința politică și asumare de răspundere se pot face lucruri bune, dar aceasta nu există in Moldova cu regret, doar interese personale și de clan”, a conchis fostul candidat la funcția de premier.

Pe 16 martie, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de premier, după ce a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura.

Deputații socialiști au contestat decretul prezidențial, pe 17 martie, la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, în ședința Parlamentului, PSRM a anunțat că a creat o majoritate parlamentară, inclusiv cu deputații din Partidul „Șor”, pentru a-l propune candidat la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc, recent numit ambasador în Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0