Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra legii miliardului

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării depuse de deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA, condus de Andrian Candu, cu privire la anularea legi miliardului.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat în privința sesizării depuse de deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA, cu privire la anularea așa-numitei legi a miliardului, din 16 decembrie 2020, votată de mai mulți deputați PSRM şi ai Platformei Pentru Moldova. Ședința Curții a durat astăzi mai bine de patru ore și jumătate, după care a fost pronunțată decizia.

"Curtea Constituțională a hotărât: Se admite sesizarea, se declară neconstituțională legea de abrogare a legii miliardului. Hotărârea este definitivă, nu poate fi atacată și intră în vigoare imediat la data aprobării", a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Domnica Manole a anunțat că judecătorul Înaltei Curți Nicolae Roșca a avut o opinie separată cu privire la această decizie. Andrian Candu, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA, a explicat în cadrul ședinței Curții Constituționale de ce trebuie anulată legea miliardului. 

Justiție, ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Politică
Furtul miliardului: Ce va face Procuratura în 2021
"Legea a fost aprobată cu mai multe încălcări, fără să se țină cont de puterile în stat și nu are avizul Guvernului. Nu a fost consultată nici Banca Națională. Mai mult, legea are impact major asupra bugetului de stat, căci dacă vor fi anulate hârtiile de valoare, atunci BNM urmează să fie decapitalizată și apare altă obligație a Guvernului care va obliga Executivul să contribuie la capitalul BNM și să emită obligațiuni de stat, care prevede un cost. Bani în bugetul de stat pentru 2021 nu sunt prevăzuți în acest sens. Avizul pozitiv al Guvernul era obligatoriu de solicitat atunci când s-a votat legea", a declarat Andrian Candu, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA. 

De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului a declarat că sesizarea depusă de PRO MOLDOVA este nefondată. 

"Condițiile au fost respectate în totalmente și legea este executată sută la sută. Parlamentul și-a exercitat obligațiile în conformitate cu legea, iar argumentele aduse sunt nefondate", a declarat reprezentantul Parlamentului. 

În același timp, reprezentantul Guvernului a confirmat că Executivul nu s-a pronunțat asupra acestui proiect, deși ar fi fost cazul.

În 2016, Guvernul condus de Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii furați din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%. Mai exact, din bugetul de stat sunt achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de Banca Națională pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0