Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Furtul miliardului: Ce va face Procuratura în 2021

© Inquam Photos / Octav GaneaJustiție, ciocan
Justiție, ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura Generală a trasat lista priorităților pentru 2021. Frauda bancară este una dintre acestea.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Monitorizarea și controlul dosarelor de rezonanță cum sunt frauda bancară, laundromat, concesionarea Aeroportului, Avia-Invest, Arena Chișinău sunt printre prioritățile Procuraturii Generale pentru anul 2021.

Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2020
Justiția în 2020: Dosarele penale de rezonanță ale anului
Serviciul de presă al instituției precizează că investigațiile în acest sens vor fi accelerate, iar cei vinovați vor fi deferiți justiției, „cu încadrarea juridică corectă a acțiunilor fiecăruia, cu probe suficiente și concludente”.

La fel, va fi monitorizată activitatea Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, astfel încât acestea să-și justifice menirea prin respectarea drepturilor participanților la procedurile penale. Mai exact, este vorba de învinuiri temeinice, rețineri, arestări, interceptări, percheziții etc și, totodată, anchete eficiente.

„Cooperarea eficientă cu organele de urmărire penală și cele ce practică activitatea specială de investigație, cu identificarea segmentelor de infracționalitate ce necesită a fi combătute în mod prioritar: traficul ilicit de droguri, contrabanda, traficul de persoane, corupția și crimele conexe, spălarea banilor, criminalitatea economică ce afectează securitatea financiară a statului, a sistemului bancar, cel de asigurări etc”, mai menționează Procuratura printre priorități.

Valută  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Societate
O companie implicată în frauda bancară a prejudiciat statul cu peste 19 milioane lei
Instituția își mai dorește evaluarea cadrului normativ material și procesual-penal existent sub aspectul necesității operării unor modificări și anume: debirocratizarea unor instituții procesuale, excluderea practicilor de abuz de drept procesual admise de către partea apărării, decriminalizarea unor fapte.

O altă acțiune a Procuraturii pentru anul 2021 se referă la asigurarea independenței procesuale a procurorilor de caz.

„În special pe dosarele sensibile și de rezonanță, astfel încât influențele necorespunzătoare ale unor reprezentanți ai mediului politic să nu determine procurorii să aibă frică să adopte decizii nepopulare, dar care sunt întemeiate pe adevărul judiciar stabilit prin probe suficiente și concludente, indiferent de statutul, apartenența politică sau de grup a făptuitorilor”, anunță PG.

Banca Națională a Moldovei și dosarul ”furtului miliardului” a fost unul din cele mai răsunătoare cazuri penale și în anul 2020. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0