CHIȘINĂU 18 mart - Sputnik. Deputații au votat în lectură finală un proiect de lege ce prevede derogarea de la Codul Fiscal al Republicii Moldova în ceea ce ține de importarea vaccinului împotriva COVID-19, fără TVA și fără aplicarea taxelor vamale. Potrivit autorului proiectului, deputatului Petru Burduja, legea va fi aplicată doar pentru loturile de ser procurate din banii statului. Totodată, măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgență sau de urgență în sănătate publică.
Deputatul a precizat că deși proiectul legislativ are un impact bugetar, acesta nu are avizul Guvernului, chiar dacă acesta este obligatoriu în acest caz. Burduja susține că astfel se vor economisi banii din bugetul de stat.
„Dacă să facem un calcul general, atunci 8% din cele 137 de milioane, care sunt prevăzute pentru prima etapă, ar fi undeva peste zece milioane de lei doar taxa pe valoarea adăugată. De aceea credem că este un proiect foarte important”, a precizat deputatul Petru Burduja.
Amintim că vinerea trecută, 12 martie, Parlamentul a votat un proiect de lege ce presupune ca Guvernul să poată procura vaccinul anti-COVID prin derogare de la lege, pentru a acționa de urgență.
Astfel, în cazuri de extremă urgență, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinelor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Printre autorii inițiativei sunt majoritatea membrilor Biroului permanent.
Anterior, autorii proiectului au precizat că pentru procurarea unui milion de doze de vaccin sunt preconizate 137 de milioane de lei, bani care ar urma să fie alocați din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Precizăm că în data de 11 martie, Guvernul în exercițiu a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea serului împotriva noului coronavirus. Banii sunt preconizați pentru procurarea a peste 338 de mii de doze, ceea ce constituie circa 24,4% din necesarul de 1 386 115 doze.
Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70 la sută din populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin platforma COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi procurate prin prin intermediul COVAX la preț preferențial, iar restul 1 386 115 doze (pentru 20% populație) trebuie procurate de către stat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova