Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Raport: CIA a recrutat călăi din legiunea letonă SS

© Sputnik / Сергей Мелконов / Accesați arhiva multimediaСторонники латышского легиона Waffen-SS возлагают цветы к памятнику Свободы в Риге
Сторонники латышского легиона Waffen-SS возлагают цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Agenți letoni au fost implicați direct în crimele împotriva umanității, inclusiv în Holocaust, în atrocitățile comise împotriva civililor, în blocada Leningradului.

CHIȘINĂU, 18 mar – Sputnik. Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a recrutat în mod activ foști membri ai Legiunii letone SS, implicați în masacrarea civililor din Uniunii Sovietice pe teritoriile ocupate în timpul Marele Război pentru Apărarea Patriei, apoi i-a folosit în activitatea sa subversivă împotriva Republicii Sovietice Socialiste Letone, rezultă din raportul "Călăi la pensie. Infractorii naziști din Letonia în serviciul CIA", pregătit de Fundația "Memoria Istorică".

Prezentarea raportului va avea loc joi pe platforma agenției de presă "Rossiia Segodnia".  

"Informațiile publicate în acest raport arată clar că majoritatea covârșitoare a agenților letoni din CIA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au slujit naziștilor, mulți dintre acești agenți fiind implicați direct în crimele împotriva umanității, inclusiv în Holocaust, în atrocitățile comise împotriva civililor, în blocada Leningradului", este menționat în raport, textul căruia a transmis agenției RIA Novosti de către Fundația "Memoria Istorică".

Studiul prezintă, în particular, date privind cooperarea cu CIA a legionarului leton SS, Jānis Cīruli, care a participat activ la măceluri împotriva civililor, inclusiv a femeilor și a copiilor, în zona satului Jesteanaia Gorka, regiunea Novgorod.

Президент РФ В. Путин принял участие в онлайн-заседании Совета глав государств СНГ  - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2020
Rusia
Liderul rus a îndemnat CSI să apere adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei

După cum se poate constata din raport, bazat pe analiza documentelor CIA declasificate anterior, membrii organizației "Daugavas Vanagi", inclusiv membrii consiliului acesteia, au jucat un rol aparte în rândul acestor agenți de informare americani. Organizația a fost înființată după cel de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr pentru prizonieri militari din Belgia, de către foștii legionari letoni SS. Sediul organizației era amplasat în orașul Münster, Germania de Vest,  iar filialele acesteia erau prezente în 12 țări occidentale, inclusiv în SUA, Anglia și Canada. Organizația era formată din aproximativ 130 de filiale, reunind mai mult de nouă mii de oameni.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, filiale ale organizației au fost deschise în Letonia. Acum filialele "Daugavas Vanagi" există în toate țările în care locuiesc în număr mare veterani ai Legiunii letone SS. Anume la sugestia "Daugavas Vanagi", în Letonia ziua de 16 martie este sărbătorită anual ca ziua comemorării Legiunii letone.

"Complici și criminalilor naziști printre agenții letoni ai CIA erau extrem de mulți, iar organizația Daugavas Vanagi poate fi considerată pe bună dreptate una dintre activele cheie ale serviciilor secrete americane pe direcția letonă", este subliniat în raport.

Autorii acestuia explică de ce CIA a preferat să recruteze persoane implicate în mod clar în crimele împotriva umanității: "Există un răspuns perfect rațional la această întrebare. Participarea la crimele naziste în sine, desigur, nu reprezenta un avantaj pentru candidați la recrutare. Avantajul îl constituia serviciul în structurile de poliție organizate de naziști".

După cum explică autorii raportului, foștii polițiști aveau o gamă mai largă de contacte și abilități utile pentru activitatea operativă. "CIA a preferat să recruteze ofițeri de poliție, iar ei erau implicați cel mai activ în crimele organizate de naziști", subliniază istoricii.

В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Societate
“Memoria eternă”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

În ultima perioadă, organele de drept, motoarele de căutare și istoricii ruși au descoperit numeroase crime ale naziștilor împotriva populației civile a URSS-ului, în cadrul proiectului "Fără termen de expirare".

În octombrie 2020, în Rusia, instanța a clasificat aceste evenimente drept genocid. Așa a calificat instanța masacrarea de către naziști a locuitorilor satului Jesteanaia Gorka din regiunea Novgorod: în 1942-1943, peste 2,5 mii de oameni au fost uciși acolo.

Și Aleksandr Bastrîkin, șeful Comitetului de Investigații, a numit politica Germaniei din timpul războiului drept genocid – majoritatea absolută a pierderilor sovietice a fost suportată de populația civilă, a explicat el.

Anul acesta, Comitetul de investigații a anunțat că va crea un departament pentru investigarea crimelor legate de reabilitarea nazismului și falsificarea istoriei. Subunitatea se va ocupa de căutarea responsabililor pentru masacrarea în masă și va preveni denaturarea faptelor istorice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0