Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat decizia prin care legea miliardului a fost declarată neconstituțională.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Într-un briefing de presă, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că magistrații Înaltei Curți au calificat drept neconstituțională legea miliardului, deoarece are impact negativ asupra bugetului de stat și Parlamentul nu a solicitat avizul Guvernului atunci când a aprobat această lege.  

Andrian Candu - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Politică
Candu: Ce s-ar fi întâmplat dacă rămânea în vigoare legea miliardului
"Pentru a stabili dacă la adoptarea legii contestate Parlamentul a respectat procedurile, Curtea a analizat dacă amendamentele au avut ca efect majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, precum și majorarea sau reducerea cheltuielile bugetare și dacă amendamentul a fost acceptat de Guvern printr-un aviz. Cu privire la respectarea primei condițiile, Curtea a observat că impactul bugetar al legii este evident deoarece se abrogă legea din 2016 care a reglementat condițiile de emisiune a obligațiunile de stat, purtătoare de dobânzi și pe care Ministerul Finanțelor urma să le răscumpere la scadență. De asemenea, Guvernul a respins amendamentul deoarece suspendarea plăților ar putea conduce la decapitalizarea BNM, iar bugetul de stat va suporta cheltuieli suplimentare pentru acoperirea valorilor mobiliare de stat emise pentru majorarea capitalului statutar al BNM. CC a observat că legea are un impact bugetar", a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Curtea Constituțională a decis astăzi că abrogarea legii miliardului este neconstituțională. Înalta Curte s-a pronunțat după ce deputații PRO MOLDOVA au depus o sesizare în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0