Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Câte persoane cu nevoi speciale lucrează oficial în Moldova?

© Sputnik / Mihai CarausVasile Cușca
Vasile Cușca - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Abonare
Ce măsuri întreprinde statul pentru a-i stimula pe angajatori să angajeze persoane cu dizabilități în câmpul muncii și cât de motivate sunt persoanele cu nevoi speciale să lucreze oficial în țara noastră?
Câte persoane cu nevoi speciale lucrează oficial în Moldova?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stat al Ministerului Sănătății pe domeniul social, Vasile Cușca, a remarcat că în ultimii ani statul a întreprins mai multe acțiuni pentru a motiva și informa angajatorii în scopul angajării persoanelor cu nevoi speciale în câmpul muncii.  

Astfel, au fost stabilite subvenții nominale pentru angajatorii care angajează persoanele cu nevoi speciale. Subvențiile sunt acordate pentru adaptarea și crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru compensarea cheltuielilor salariale pentru acestea. Chiar și așa, angajatorii au solicitat, în 2020, doar 10 la sută din cele 25 milioane lei planificate pentru subvenționare.

"2020 a fost un an pandemic foarte complicat, iar persoanele cu dizabilități au fost în grupul de risc și evitau să contacteze cu alte persoane și, mai cu seamă, să se anjgajeze undeva", a explicat secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Mai mult, Vasile Cușca a precizat că mutle persoane cu dizabilități acceptă munca nedeclarată pentru a beneficia de alte măsuri de protecție din partea statului precum indemnizații, pensii ș.a. Ultimele modificări operate la legislație vin să încurajeze atât angajatorii, cât și angajații să oficializeze relațiile de muncă.

Conform datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale, din numărul total de persoane cu dizabilități cu vârste apte de muncă, 25 procente lucrează oficial și contribuie la bugetul asigurărilor sociale. În total, numărul persoanelor cu dizabilități angajate oficial în câmpul muncii ajunge la 40 de mii. 50 dintre aceștia sunt minori cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0