Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pentagonul bagă bani în România: se construiesc facilități militare

© AP Photo / Vadim GhirdaАмериканская военная база в Девеселу
Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Abonare
Nouă companii – 3 americane, 2 spaniole, 2 turcești și câte una din Germania și Grecia au fost selectate de către Departamentul pentru Apărare de la Washington pentru a concura la adjudecarea unor lucrări de construire de noi facilități militare în România.

BUCUREȘTI, 17 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Americanii vor construi în România. Dar nu este vorba despre spitale sau școli, ci despre facilități militare.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
De ce Maia Sandu nu îl ajută pe George Simion? Nu e cu Soros?
Departamentul pentru Apărare de la Washington a selectat deja 9 companii – atenție, nici una din România – care să concureze pentru adjudecarea fiecăreia dintre comenzile de lucrări aferente unui contract cu preț stabil.

Valoarea totală este de 250 de milioane de dolari.

Companiile sunt americane – 3, spaniole – 2, turcești – 2, respectiv germane – 1 și grecești – 1.

Este vorba despre construirea de noi facilități militare în România și de reparații și mentenanță la unele dintre cele existente.

Pentru acest contract, care va fi derulat până în 2026, Pentagonul a primit 15 oferte.

Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
România: Noua listă a țărilor pentru care se impune carantina la intrarea în țară
Profit.ro scrie că partea cea mai mare a lucrărilor incluse în contract vizează extinderea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, investiție pentru care Pentagonului i s-a alocat de către Congresul SUA un buget de 130 de milioane de dolari doar pentru anul fiscal în curs.
Care este scopul extinderii acestei baze aeriene? Potrivit sursei citate, scopul îl reprezintă creșterea capacității bazei de la Câmpia Turzii de la găzdui în condiții tehnice și optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO. De asemenea, este luată în calcul și capacitatea de a reacționa prompt în caz de nevoie la evoluțiile mediului de securitate din Europa.

Începând cu data de 1 februarie 2021, escadronul de drone americane MQ-9 Reaper, staționat la Câmpia Turzii, execută misiuni permanente de supraveghere, recunoaștere și culegere de informații în toată regiunea balcanică.

Poliția Română - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Societate
România: Ce restricții au intrat în vigoare de astăzi
Comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, Generalul Jeffrey L. Harrigian, spune că aceste misiuni sunt de o importanță critică pentru procesul decizional al NATO.

La baza de la Câmpia Turzii, Pentagonul dorește să construiască facilități de depozitare pentru echipamente și vehicule, facilități de alimentare și realimentare cu combustibil a aeronavelor, inclusiv de depozitare a carburanților, o platformă de parcare a aeronavelor și o platformă de încărcare și descărcare a materialelor periculoase. Aici intră inclusiv muniția.

De altfel, una dintre prioritățile americanilor o reprezintă extinderea platformei de parcare a aeronavelor de la baza Câmpia Turzii.

Trebuie precizat că proiectele trupelor SUA vor fi realizate în paralel cu cel al Ministerului Apărării Naționale de extindere și dezvoltare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii. Acesta este în valoare de 1,672 de miliarde de lei și este eșalonat pe 5 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0