Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decretul Maiei Sandu are valoare dacă majoritatea parlamentară vine cu un alt candidat?

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a explicat într-un comentariu pentru Radio Sputnik Moldova ce se va întâmpla dacă majoritatea parlamentară respinge candidatura lui Grosu la funcția de premier și propune un alt candidat.

CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. Expertul Teodor Cârnaț consideră că decretul Maiei Sandu de a-l desemna pe Igor Grosu candidat la funcția de premier este perfect constituțional, având în vedere că în momentul emiterii lui nu mai exista un candidat propus de majoritatea parlamentară.

Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Experți: Ce șanse are Grosu să devină premier și cine poate face presiune ca să fie votat

„Dacă candidatul la funcția de prim-ministru a renunțat la această funcție, atunci majoritatea respectivă se egalează cu zero. (...) Atâta timp cât nu se consumă acest procedeu de învestire în funcție a Guvernului Grosu, alte majorități parlamentare, chiar dacă se vor forma, ele vor avea efect numai pe viitor. După ce se consumă exercițiul constituțional de învestire în funcție sau respingere a Guvernului Grosu, după aceea vor putea să înainteze candidatul lor, dacă vor avea timp”, a remarcat Cârnaț.

Totuși, s-ar putea ca tocmai timpul să le joace festa deputaților care doresc să înainteze un alt candidat la funcția de premier.

„Dacă Guvernul Grosu are la dispoziție până la 15 zile ca să formeze echipa, să scrie programul de guvernare, să se ceară votul de încredere, acest termen se limitează până pe data de 23. Vedem că mai mult de 23 martie nu poate să o întindă. Are vreo 7 sau 8 zile. Și pe data de 23 martie s-ar putea să vină în Parlamentul Republicii Moldova și să ceară votul de încredere. Dacă Parlamentul îi acordă - bravo, merci! Dar, dacă nu, s-ar putea să rămână o oră-două ca să spună că avem o nouă majoritate parlamentară”, susține expertul.

Aici mingea va fi în terenul președintelui, consideră Teodor Cârnaț, fiindcă ea trebuie din nou să purceadă la consultări cu fracțiunile parlamentare.

„Și a doua zi, pe 24 martie, va spune - „Mă scuzați, onorat Parlament, ați avut la dispoziție 3 luni de zile ca să învestiți în funcție Guvernul. Nu ați învestit nici Guvernul Grosu, nici Gavriliță. Voi aveți majoritate Parlamentară, dar a expirat termenul de 3 luni de zile și nu vor avea niciun efect următoarele majorități parlamentare. În așa circumstanțe, președintele s-ar putea duce la Curtea Constituțională și să ceară de la Curte avizul prin care se constată circumstanțe de dizolvare a Parlamentului”, a conchis interlocutorul. 

Amintim că miercuri Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai acceptă să fie desemnată în calitate de candidat al majorității parlamentare PSRM - Pentru Moldova la funcția de premier. Ea a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că își retrage candidatura pentru că nu vrea ca numele și reputația ei să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

Totodată, în urma discuțiilor cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare, Maia Sandu l-a desemnat pe deputatul Igor Grosu (liderul PAS) la funcția de premier.

Miercuri socialiștii au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională decretul președintelui de desemnare a candidaturii lui Grosu și au menționat că vor anunța propriul candidat la funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0