Atât persoanele care au dezvoltat o formă asimptomatică, cât și persoanele care au suferit de o formă gravă, sunt eligibile pentru vaccinare. Potrivit medicului epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Laura Țurcan, protecția pe care o are organismul după infectarea cu COVID este de scurtă durată și variază în funcție de forma de care a suferit persoana.
"Anticorpii se mențin o lună după formele ușoare, 3-6 luni în cazul formelor medii, iar după formele grave maxim 8 luni. Cei care au făcut forme ușoare de boală se pot vaccina după 14 zile din momentul în care sunt declarați sănătoși, iar cei care au făcut forme grave ar trebui să se vaccineze peste 60-90 zile de la însănătoșire", a precizat Laura Țurcan.
Mai mult, și șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că persoanele care au suferit de acest virus, dar vor fi vaccinate, vor majora titrul de anticorpi în organism și își vor asigura o protecție mai mare pentru a nu avea o formă gravă a bolii.
Potrivit expertului, deocamdată nu se cunoaște durata de protecție exactă după vaccinare. Cert este că anticorpii formați după imunizare vor avea un efect de o durată mai îndelungată, decât cei formați în urma infectării propriu-zise.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova