Foto: Încă un element din viața moldovenilor va intra în istoria omenirii

© Sputnik / Miroslav RotariДень вина в Кишиневе
День вина в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
După Mărțișor și colindatul în ceată bărbătească, cămașa noastră cu altiță are mari șanse să fie recunoscută drept parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Dosarul va fi depus la UNESCO de Republica Moldova și România.

CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Cămașa cu altiță (cu o porțiune brodată în partea de sus a mânecilor) are mari șanse să ajungă pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Republica Moldova a definitivat dosarul transnațional „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, a informat marți, 16 martie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

© Photo : Ministerul Educației, Culturii și CercetăriiDosarul „Arta cămășii cu altiță” va fi depus la UNESCO
Foto: Încă un element din viața moldovenilor va intra în istoria omenirii - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Dosarul „Arta cămășii cu altiță” va fi depus la UNESCO

MECC i-a transmis ministerului român al Culturii formularul semnat și documentele aferente înscrierii dosarului în Lista Reprezentativă UNESCO. 

Diana Josu Braniște - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2020
Diana Josu-Braniște: Să purtăm ie mai des, nu doar de sărbători

Cămașa cu altiță a fost deja inclusă în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial al Republicii Moldova, prin Ordinul nr. 105/2021.

„Prin înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO, Republica Moldova își asumă angajamentul să asigure viabilitatea elementului prin elaborarea și implementarea de politici la nivel național și local, dar și să promoveze această piesă de port popular prin organizarea evenimentelor cu caracter național și internațional”, a precizat MECC.

Anterior, Republica Moldova și România au promovat cu succes în comun alte trei dosare pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității: ,,Colindatul în ceată bărbătească” (2013), ,,Tehnici tradiționale de realizare a scoarței” (2016), „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (simbolul Mărțișorului, 2017).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0