CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. Aproape 15 mii de medici din Republica Moldova au fost vaccinați împotriva coronavirusului, au anunțat responsabilii de la Agenția Națională de Sănătate Publică în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, 14 814 de angajați din sistemul medical au fost imunizați împotriva COVID-19.
Până în prezent, în instituțiile medicale din țară au fost repartizate circa 18 mii de doze din loturile de vaccin venite din România și pe platforma COVAX. Datele despre fiecare persoană vaccinată sunt introduse într-un registru online, care generează și un certificat de vaccinare, dar și mesaje de reamintire pentru dozele rapel. Potrivit medicului epidemiolog Laura Țurcan, până astăzi au fost înregistrate 334 de reacții adverse în rândul persoanelor imunizate. Majoritatea sunt reacții medii, printre care febră, frisoane, slăbiciune și dureri la locul injectării.
Trebuie precizat că celor 25% din medici le-a fost administrat vaccinul AstraZeneca. În timp ce mai multe state suspendă temporar vaccinarea cu AstraZeneca, specialistul în imunizare al MSMPS, Ninel Revenco, a menționat că vaccinul administrat în țara noastră, din cele două loturi primite ca donație din partea României și altul de pe Platforma COVAX, este sigur, iar până la finele lunii curente și în aprilie sunt așteptate noi loturi de vaccin. Revenco spune că Agenția Europeană a Medicamentului a informat că membrii Consiliului de Siguranță și Farmacovigilență se vor întruni în ședință pe data de 18 martie, în cadrul căreia vor fi analizate toate informațiile cu referire la AstraZeneca, iar ulterior vor veni cu concluzii.
„Totodată, Agenția Europeană a Medicamentului rămâne pe poziția privind beneficiul incontestabil a vaccinului AstraZeneca în prevenirea maladiei COVID-19”, spune Ninel Revenco.
Mai mult, șefa grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, a anunțat că pe 11 martie Organizația Mondială a Sănătății a informat că printre cele peste 390 de milioane de persoane vaccinate la nivel mondial nu au fost înregistrate decese asociate cu vaccinarea.
Amintim, mai multe țări europene au suspendat, ca măsură de precauție, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse. Măsura vine după suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze.
OMS a recomandat continuarea vaccinărilor cu AstraZeneca, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului se va reuni într-o ședință extraordinară pentru a analiza toate datele. Până în prezent, 11 state UE au suspendat complet vaccinarea cu serul AstraZeneca. Este vorba de Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Cipru. Au suspendat doar parțial, vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și România. Alte state din Europa dar și din afara Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova