Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Democrații au discutat cu Maia Sandu: Ce cred despre aceste consultări

© Photo : Facebook / Președinția Republicii MoldovaMaia Sandu a discutat cu deputații PDM
Maia Sandu a discutat cu deputații PDM - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cu puțin timp în urmă s-au încheiat consultările dintre șeful statului Maia Sandu și deputații Partidului Democrat. La final, cei de la PDM au vorbit despre concluziile pe care și le-au făcut după discuțiile cu președintele țării.

CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Deputații democrați susțin că au avut un dialog constructiv cu președintele Maia Sandu și au analizat situația politică și pandemică din țară. Liderul PDM, Pavel Filip, spune că democrații sunt împotriva alegerilor parlamentare anticipate în condițiile actuale. 

Maia Sandu a discutat cu deputații PRO MOLDOVA - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Concluziile deputaților PRO MOLDOVA după discuțiile cu șeful statului
"Întrebarea a fost pusă din start: anticipate sau instalarea unui Guvern? Noi am propus să pornim din alt punct pentru aceste discuții, adică de la problemele cetățenilor și să vedem soluțiile. Există probleme prioritare: pandemia, iar PDM crede că oricare polemici și alegeri anticipate sunt o crimă împotriva societății. Cetățenii au nevoie de o mână fermă care să administreze lucrurile în țară. Avem nevoie de impunerea unei stări de urgență, cu implicarea Poliției ca să fie respectate restricțiile impuse. Se vorbește despre pierderile economice și noi am propus moratoriu și centralizarea finanțelor publice", a declarat Pavel Filip, liderul PDM. 

În același timp, Pavel Filip spune că este nevoie de o strategie clară în contextul vaccinării populației. El a reiterat că trebuie deblocată finanțarea externă și modificat Codul Electoral, ca alegerile parlamentare să se desfășoare timp de două zile. 

"Am putea să ne încadrăm în șase luni până la anticipate, cu un Guvern funcțional, cu finanțare deblocată și un proces de vaccinare eficient. Va fi o crimă să pornim o campanie electorală cu 50% din populație nevaccinată. Alternativa unu este: Guvern Dodon-Șor cu Durleșteanu în frunte. Alternativa doi: Guvernul Ciocoi în demisie să stea în funcție până în 2023. Acum mingea este pe terenul Maiei Sandu. Dacă există voință să înainteze un candidat la funcția de premier, atunci pe platforma acestor patru partide parlamentare se poate de găsit un compromis", a declarat Pavel Filip, liderul PDM. 

Până acum, șeful statului Maia Sandu a mai discutat cu deputații Partidului „Șor” și ai Platformei Pentru Moldova, dar și cei de la grupul parlamentar PRO MOLDOVA condus de Andrian Candu.

Maia Sandu a discutat cu deputații Șor și platforma Pentru Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Ce spun deputații Partidului „Șor” după consultările cu Maia Sandu
Toți deputații au declarat că pledează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă au reiterat că acest proces trebuie făcut pas cu pas, iar deocamdată este nevoie de un Guvern cu drepturi depline care va gestiona situația pandemică din țară.  

Președintele Maia Sandu a precizat că va face declarații de presă după discuțiile cu toate fracțiunile parlamentare. 

Mai mulți experți sunt de părere că președintele Maia Sandu încearcă să intre într-o normalitate constituțională prin faptul că a invitat din nou fracțiunile la discuții. Conform hotărârii Curții Constituționale din 23 februarie, președintele țării este obligat să reia de la zero consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, inclusiv cu deputații neafiliați. Asta, spun experții, înseamnă că deputații care au subscris pentru constituirea unei majorități parlamentare vor trebui astăzi să-și reitereze intenția de a formaliza o majoritate absolută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0