Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spun deputații Partidului „Șor” după consultările cu Maia Sandu

© Photo : Facebook / Președinția Republicii MoldovaMaia Sandu a discutat cu deputații Șor și platforma Pentru Moldova
Maia Sandu a discutat cu deputații Șor și platforma Pentru Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
Deputații Partidului „Șor” au fost primii la consultările lansate de președintele Maia Sandu. După consultări, aceștia au făcut declarații de presă.

CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Maia Sandu se consultă astăzi cu fracțiunile parlamentare în privința situației din țara și, eventual, desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. Primii care au venit la discuție au fost deputații Partidului „Șor”.

La întâlnirea cu președintele țării au venit deputații Marina Tauber, Denis Ulanov și Eleonora Graur, delegați din partea fracțiunii Partidului „Șor” și a Platformei Pentru Moldova. După consultările cu șeful statul, parlamentarii au declarat că trebuie de uitat de conflictele politice pentru a depăși criza din țară.

Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Ce se va întâmpla astăzi la discuțiile dintre Sandu și fracțiunile parlamentare - expert

"Noi suntem bucuroși de acest dialog care a fost deschis și constructiv din ambele părți. Sperăm să ieșim din criza politică, socială și pandemică. Pentru noi, interesele și sănătatea cetățenilor sunt o prioritate, de asta domnul Șor s-a adresat statului Israel, care este primul în lume pe cale de a termina campania de vaccinare. Legat de alegerile anticipate și candidatura premierului, noi în continuare menținem poziția noastră și candidatura susținută de noi este doamna Durleșteanu, dar suntem deschiși să discutăm toate opțiunile. Important este ca toate fracțiunile să găsească soluții și noi suntem obligați ca deciziile noastre să fie luate nu din interese politice, ci din interesele cetățenilor. Am reiterat că suntem gata pentru alegerile anticipate, însă doar atunci când situația pandemică va fi favorabilă. Dar până atunci avem nevoie de un Guvern cu drepturile depline care să poată duce tratative și să poată lua deciziile necesare", a declarat Marina Tauber, deputat Partidul „Șor”. 

Totodată, deputații platformei Pentru Moldova au declarat că pentru a învinge pandemia și a salva viețile oamenilor, este nevoie de introducerea unui lockdown, cu condiția că autoritățile statului vor susține mediul de afaceri și vor asigura cetățenii cu veniturile necesare ca să nu îndure foame. 

"Suntem surprinși și mulțumiți că am fost invitați la acest dialog. Noi am reiterat poziția platformei Pentru Moldova de a crea un Guvern care să îndrepte resursele financiare pentru a păstra sănătatea cetățenilor și a susține agenții economici moldoveni. Sper că azi va fi găsit un consens să depășim criza politică", a spus deputatul Eleonora Graur, deputat, platforma parlamentară Pentru Moldova. 

După discuțiile cu toate fracțiunile parlamentare, președintele țării, Maia Sandu, va face declarații pentru presă, a precizat anterior administrația prezidențială. 

Riscăm să intrăm într-un colaps constituțional din cauza capriciilor Maiei Sandu - expert>>>

Mai mulți experți sunt de părere că președintele Maia Sandu încearcă să intre într-o normalitate constituțională prin faptul că a invitat din nou fracțiunile la discuții. Conform hotărârii Curții Constituționale din 23 februarie, președintele țării este obligat să reia de la zero consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, inclusiv cu deputații neafiliați. Asta, spun experții, înseamnă că deputații care au subscris pentru constituirea unei majorități parlamentare vor trebui astăzi să-și reitereze intenția de a formaliza o majoritate absolută.

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a declarat pentru Spunik Moldova că președintele Sandu va trebui să respecte întocmai procedurile constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0