Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla astăzi la discuțiile dintre Sandu și fracțiunile parlamentare - expert

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț explică ce ar trebui să se întâmple astăzi în cadrul consultărilor dintre Maia Sandu și fracțiunile parlamentare
Ce se va întâmpla astăzi la discuțiile dintre Sandu și fracțiunile parlamentare

Mai mulți experți sunt de părere că președintele Maia Sandu încearcă să intre într-o normalitate constituțională prin faptul că a invitat din nou fracțiunile la discuții. Conform hotărârii CCM din 23 februarie, Președintele este obligat să reia de la zero consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, inclusiv cu deputații neafiliați. Asta înseamnă, spun experții, că deputații care au subscris pentru constituirea unei majorități parlamentare vor trebui astăzi să-și reitereze, intenția de a formaliza o majoritate absolută.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Riscăm să intrăm într-un colaps constituțional din cauza capriciilor Maiei Sandu - expert

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț spune că președintele Sandu va trebui să respecte întocmai procedurile constituționale. Totodată, el este de părere că președintele ar putea recurge la câteva instrumente pe care i le oferă hotărârea CCM din 23 februarie.

„Șeful Statului este obligat să consulte fracțiunile parlamentare pentru a afla dacă există sau nu o majoritate parlamentară absolută formalizată. Dacă ea există și propune un candidat, președintele are la dispoziție câteva instrumente și anume, de a purta discuții cu fiecare deputat care a subscris pentru acest candidat. După care Președintele poate să verifice însuși candidatul la funcția de premier dacă el corespunde criteriilor descrise în legea cu privire la Guvern, inclusiv dacă există sau nu suspiciuni la probleme de integritate. Dacă apar aceste suspiciuni, șeful statului, ca excepție, poate remite candidatul majorității parlamentare, iar dacă deputații din această majoritate își mențin sprijinul pentru el, președintele este obligat să-l desemneze”, a menționat Teodor Cârnaț.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări. Discuțiile se vor desfășura astăzi, după care Șeful statului va face declarații pentru presă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0