Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Online sau în sălile de clasă? Cum va fi organizat procesul de studii în școli de mâine

© Sputnik / Mihai CarausElevi
Elevi  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Gata cu vacanța elevilor - începând de marți aceștia revin la ore. Cert este că nu toți se vor întoarce în sălile de clasă, unii vor studia în regim online. Conform deciziei CNESP, procesul educațional se va desfășura diferit, în funcție de zonă și de gradul de alertă.

CHIȘINĂU 15 mart - Sputnik. Marți, în toate instituțiile de învățământ din țară va fi reluat procesul educațional. Elevii revin la ore după vacanță, doar că pentru unii asta va însemna să meargă la școală, iar pentru alții - să comunice cu profesorii și colegii prin intermediul calculatorului. 

Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate, potrivit hotărârii de săptămâna trecută a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Elevi la școală - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Societate
Decizia CSP Chișinău: Revin sau nu elevii la școală

În localităţile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben toți elevii vor reveni fizic în băncile școlii, cu respectarea normelor sanitare. În localităţile în care se atestă gradul de alertă Cod Portocaliu, la lecții vor merge doar elevii din clasele primare și cele absolvente, iar ceilalți vor studia online. Iar pentru localităţile în care se atestă gradul de alertă Cod Roşu, la ore se vor prezenta doar elevii din clasele primare și 50 la sută din elevii claselor absolvente, ceilalți vor studia la distanță.

În Capitală, de exemplu, Comisia de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a hotărât că elevii claselor primare și celor absolvente se vor prezenta la ore în sălile de clasă, iar ceilalți elevi vor studia de la distanță. 

Pentru că mulți părinți sunt încă nedumeriți cum se va desfășura de facto procesul de studii, corespondentul Sputnik Moldova a discutat cu directoarea Liceului Teoretic „Mihai Viteazu” din Capitală. Nelly Berezovschi susține că instituția sa este pregătită pentru începutul orelor atât cu prezența fizică a unor elevi, cât și de la distanță. Ea admite însă că în viitorul apropiat ar putea fi introduse măsuri și mai dure, așa că s-ar putea ca întreg procesul educațional să se desfășoare online. 

„Noi am vorbit cu părinții ca fiecare familie să aibă acces la internet, noi zilnic facem triajul epidemiologic, dar nu întrebăm elevii doar cum se simt, ci și ce au mai citit. Noi le dăm foarte multă lectură recomandată, sarcini individuale de muncă, fiindcă dacă copilul nu-l mobilizezi acum la muncă individuală, el nu va dori apoi să învețe. Copilul trebuie să studieze și să adreseze multe întrebări ca noi să-i răspundem și el să însușească, noi îi motivăm să acorde cât mai multe întrebări. Noi suntem gata să asigurăm procesul de studii de la distanță, cum va fi decizia finală deja așteptăm și vedem”, a precizat directoarea liceului „Mihai Viteazu” din Capitală. 

Potrivit directoarei Nelly Berezovschi, Liceul „Mihai Viteazu” a ales în august 2020 modelul 7 de studii, adică cel mixt, cu durata orelor de 30 de minute. Astfel, directoare susține că s-a lucrat minuțios cu elevii și li s-a explicat cum trebuie să se comporte în timpul orelor, dar și în afară lor. Mai mult, Nelly Berezovschi a precizat pentru Sputnik Moldova că în asemenea cazuri este foarte important ca fiecare elev să poarte o anumită responsabilitate, deoarece doar așa el poate deveni mai conștiincios și poate înțelege pe deplin importanța măsurilor impuse de autorități. 

„Atunci când sunt implicați toți copiii în monitorizare și asigurare de cerințe, lucrurile merg mult mai bine. Noi am organizat în așa fel, încât fiecare copil să fie responsabil de ceva. Unul e responsabil de plante, altul - de aerisirea clasei etc. La noi aerisirea se face în așa fel încât elevii din diferite clase să nu să se intersecteze în hol. Dacă la prima recreație a ieșit o clasă în hol, atunci la a doua pauză iese altă clasă, iar o altă clasă iese afară la o gură de aer și iarăși ei toți sunt ghidați, ei știu că în acest timp ei nu trebuie să se intersecteze cu alte clase. Avem o ciclogramă, un plan operațional în instituție și atunci se încheagă un program vizibil”, a menționat Nelly Berezovschi.

Veronica Căpătici - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Provocările cu care se confruntă copiii cu deficiențe de auz în școală

Directoarea a menționat că în liceu se respectă cu strictețe măsurile epidemiologice. Totuși, COVID-19 nu a ocolit angajații liceului.

„La noi dinamica este stabilă. Doi, trei profesori într-o lună. Cam vreo 20 la sută din numărul angajaților au trecut deja prin COVID-19, dar contaminarea nu a avut loc în școală. Noi am insistat și din toamnă, toți copiii poartă mască”, a precizat Nelly Berezovschi.  

Întrebată despre faptul dacă există părinți nemulțumiți de studierea la distanță, directoarea a precizat că majoritatea părinților deja conștientizează pericolul și sunt gata să se conformeze acestor decizii. 

„Despre care nemulțumiri poate fi vorba dacă e situație delicată în toată lumea? Toată lumea trebuie să se mobilizeze pentru informare, susținere, dar și pentru a asigura aceste cerințe, fiindcă nu e vorba doare despre mască, dar e vorba de o cultură în societate. Noi nu avem cultură în societate. După mine chiar ar trebui aceste două săptămâni să stea toată lumea nițel izolată. Să vedeți cum s-ar micșora considerabil numărul îmbolnăvirilor, fiindcă contaminarea o facem toți noi. (...) Dacă am conștientiza și am percepe acest pericol, atunci ar fi fost mult mai bine. Nepăsarea este mai gravă decât COVID-19”, a declarat directoarea Liceului Teoretic „Mihai Viteazu”.

Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Societate
Vor reveni elevii la școală după vacanță? Ce spun reprezentanții Ministerului Educației

Amintim că pe 26 februarie Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri restrictive, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii a fost transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie.

Astfel, din 1 martie, toate instituțiile de învățământ, primar, gimnazial, liceal, profesional și superior din Republica Moldova au trecut din nou la învățământul în regim online, în conformitate cu decizia Comisiei. 

Acest lucru i-a revoltat pe mii de părinți, care au decis să organizeze un protest la Chișinău. Ulterior însă Ministerul Educației a decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie - dată până la care urma să fie în vigoare decizia privind desfășurarea învățământului online. Elevii vor trebui însă să recupereze orele.

În data de 12 martie, CNESP a decis ca procesul de învățământ să fie reluat începând de marți, 16 martie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0