Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zi de doliu național: Mâine drapelele vor fi coborâte în bernă

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Траур
Флаг Траур  - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Abonare
Data de 15 martie a fost declarată prin decret prezidențial Zi de Doliu Național în legătură cu funeraliile scriitorului Nicolae Dabija.

CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. Luni, 15 martie, când vor avea loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, este declarată Zi de Doliu Național în toată țara. Un decret în acest sens a fost semnat astăzi de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, informează Serviciul de presă al instituției prezidențiale. Decretul a fost semnat „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”. 

Nicolae Dabija - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Societate
A murit Nicolae Dabija: Era bolnav de COVID-19

În conformitate cu decretul prezidențial, mâine în întreaga țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 în memoria poetului se va ține un moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 15 martie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune - să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Amintim că Nicolae Dabija a decedat pe 12 martie, fiind răpus de noul coronavirus. Academicianul fusese internat cu câteva zile mai devreme la terapie intensivă, în cadrul Spitalului de Urgență, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Distinsul om de cultură Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia. În anul 1966 devine student la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat.

A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea"(1975), în acelaşi an absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău. Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 este şef de secţie la revista de literatură „Nistru", apoi în anii 1984-1986 ‒ redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul", iar din 1986 şi până în prezent a fost  redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta".

A fost membru al Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Republica Moldova. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film" în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Nicolae Dabija avea vârsta de 72 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0