Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lista completă a recomandărilor CSS privind lupta cu pandemia

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Abonare
În urma ședinței de sâmbătă, 13 martie, a Consiliului Suprem de Securitate a fost recomandată instituirea stării de urgență în întreaga țară.

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Situația pandemică gravă din țară a fost discutată ieri la ședința extraordinară a Consiliului Suprem de Securitate, la care au participat reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și ai altor instituții ale statului, responsabile de gestionarea pandemiei.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Societate
Dodon a reacționat la propunerea Maiei Sandu privind instituirea stării de urgență

În cadrul CSS au fost audiat mai multe rapoarte, dar și scenarii și opțiuni de decizii.

„Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a declarat după ședință președintele Maia Sandu

Astfel, CSS i-a recomandat Guvernului să elaboreze în termen de trei zile lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

Celelalte recomandări ale CSS sunt:

  • Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
  • Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.
  • Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.
  • Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de vaccinare în masă.
  • Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor categorii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână.
  • Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
  • Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
  • Extinderea capacității de testare.
  • Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.
  • Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.

Amintim că în ultima perioadă numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut alarmant. Ieri, ministerul de resort a raportat alte 1801 cazuri confirmate. Astfel, bilanțul a ajuns la  203 710 cazuri de la începutul pandemiei.
Din păcate, a crescut şi numărul deceselor cauzate de complicaţiile provocate de virus – sâmbătă au fost anunțate alte 36 de decese. Numărul pacienților răpuși de COVID-19 a ajuns în timp de un an de pandemie la 4294 de cazuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0