Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nagacevschi: Guvernul interimar nu poate cere lockdown

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Abonare
Ministrul interimar al Justiției spune că, la prima vedere, mesajul de ieri al Maiei Sandu este clar, dar analizând situația și toate propunerile făcute, este extrem de dificil să sesizezi ce se dorește de fapt.

CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. Guvernul interimar al Republicii Moldova nu are legitimitate politică să ceară Parlamentului instituirea stării de urgență, spune ministrul interimar al Justiției într-o postare pe pagina sa de Facebook. El amintește totodată că în Moldova este de fapt stare de urgență în sănătate până pe 15 aprilie 2021. 

Potrivit lui Fadei Nagacevschi, dacă e vorba de urgență similară celei introduse în primăvara anului trecut - lockdown, atunci este mult mai indicat ca președintele țării să ceară și să convingă Parlamentul să introducă lockdown pentru două săptămâni.

„Guvernul în demisie nu mai are legitimitate politică pentru a se adresa Parlamentului cu asemenea demersuri. Dacă se vrea urgență similară celei din primăvara anului trecut, atunci este irelevantă propunerea Președintelui de modificare a componenței CNESP ca măsură imediată, or, urmare a eventualei urgențe declarate de Parlament la propunerea Președintelui se instituie CSE, care gestionează urgența”, spune Nagacevchi.

El mai menționează că anul trecut a fost elaborat un proiect privind ajustarea legislației din domeniul urgențelor. Proiectul a fost aprobat în baza propunerilor tuturor ministerelor.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Politică
Slusari are mai multe nedumeriri în legătură cu recomandările Maiei Sandu

„Proiectul este gata numai că nu este clar dacă poate fi promovat de Guvernul în demisie, or conform Legii noi nu avem dreptul să adoptăm și să prezentăm Parlamentului proiecte de acte normative. Oamenii mor. Acum nu este timp de gândit la rating și de acționat strict din interese de partid sau electorale. Fără Guvern nu poate fi gestionată eficient criza pandemică”, subliniază ministrul interimar al Justiției.

Nagacevschi se întreabă cât de gravă ar trebui să mai fie situația pandemică, pentru ca Președintele să revină în câmpul constituțional și să acționeze responsabil.

Potrivit declarațiilor făcute ieri de președintele Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, Guvernul are trei zile la dispoziție ca să ceară Parlamentului instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0