Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comercializarea ilegală a florilor de primăvară: Ce spun ecologiștii

© Sputnik / Mihai CarausAnatolie Prohnițchi
Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Abonare
Anatolie Prohnițchi își exprimă îngrijorarea în legătură cu micșorarea constantă a numărului unor specii de flori din țara noastră. Ecologistul a oferit câteva recomandări pentru cetățenii care comercializează, dar și pentru cei care procură flori timpurii de primăvară.
Comercializarea ilegală a florilor de primăvară: Ce spun ecologiștii

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, ecologistul Anatolie Prohnițchi a menționat că în Moldova devine tot mai mare numărul speciilor de plante care sunt ameninţate de pericolul dispariției. Acest lucru se întâmplă din cauza industrializării, dar și a acțiunilor oamenilor care distrug natura intenționat.

 Au înflorit ghioceii în orașul Râșcani - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Societate
Spectaculos: Au înflorit Ghioceii - primii emisari ai primăverii - Foto
"Datorită colectării abuzive, contrar legislației, multe plante de primăvară precum viorelele, lăcrimioarele rămân tot mai puține. În curând vom vedea aceste flori doar în grădini publice amenajate. Oamenii care comercializează florile timpurii de primăvară pot găsi alte surse de existență. Aici mai mult este vorba de cultură. Instituțiile specializate privesc printre degete această problemă, iar societatea rămâne indiferentă și chiar tolerează aceste acțiuni", a declarat Anatolie Prohnițchi.

În acest context, ecologistul a îndemnat cetățenii să se abțină de la procurarea speciilor de plante rare, iar comercianții trebuie să știe că se pot alege cu amenzi usturătoare dacă vor vinde aceste flori.

Potrivit legislației, colectarea și comercializarea plantelor incluse în Cartea Roșie se sancționează cu amenzi de până la 3000 de lei. Prejudiciul cauzat mediului ca urmare a colectării şi comercializării speciilor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova constituie între 75-125 de lei pentru un exemplar.

În lista speciilor de plante protejate este inclus ghiocelul, dedițelul, brândușa, bibilica montană, rușcuța-volgeană și altele.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0