Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon deschide parantezele: Ce articole din Constituție vrea să modifice

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Abonare
Fostul președinte al țării Igor Dodon consideră că una dintre soluțiile de depășire a crizei politice ar fi modificarea Constituției. El a spus că este necesar de a amenda mai multe articole din Legea Supremă care se referă la relația dintre Parlament și Șeful Statului.
Igor Dodon deschide parantezele - Unde vrea să modifice Constituția

Igor Dodon a oferit un răspuns la întrebarea adresată de Sputnik Moldova în care a menționat că una dintre soluțiile de depășire a crizei politice ar fi inițierea unui proiect de lege constituțională prin care să fie revăzute unele atribuții ale șefului statului în relația cu Parlamentul. El a oferit câteva detalii cu privire la modificarea unor articole din Constituție pentru a depăși pe viitor blocajul constituțional în care au ajuns astăzi actorii politici.

„Consider că va trebui să modificăm mai multe articole legate de promulgarea legilor, în special refuzul Președintelui de a promulga o legea sau alta. Dacă Șeful Statului refuză să promulge o lege după 15 sau 30 de zile, actul normativ va intra în vigoare”, a precizat Igor Dodon.

Un alt aspect problematic, în opinia liderului PSRM, ține de procedura de desemnare a premierului.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Politică
Majoritate constituțională în Parlament? Dodon spune cum poate fi suspendată Sandu

„Dacă majoritatea parlamentară propune un candidat, iar Președintele refuză să-și îndeplinească obligațiunile constituționale, îi oferi un răgaz de 15 sau 30 de zile, dacă nu - atunci Președintele Parlamentului va fi cel care va desemna premierul”, a spus Dodon.

Fostul președinte al țării a mai declarat că sunt și alte propuneri, doar că acest scenariu va lua timp pentru a respecta toate normele legale, cu avizul CCM și cele șase luni necesare, inclusiv identificarea celor 67 de voturi pentru un astfel de exercițiu.

„Repet, nu excludem o astfel de soluție pe viitor pentru a depăși blocajele constituționale pe care le avem în premieră de această dată”, a menționat Igor Dodon.

Tot el a declarat anterior că fracțiunea PSRM, cel mai probabil, nu va susține inițierea procedurii de suspendarea a Președintelui în contextul crizei politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0