Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când șoferii trebuie să-și echipeze autoturismele cu anvelope de vară

© Pixabay / PexelsAnvelope
Anvelope - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2021
Abonare
Mulți șoferi se grăbesc să schimbe anvelopele de iarnă pe cele de vară, dar trebuie să știe că, dacă pe drumuri va fi zăpadă, gheață sau polei și vor fi prinși de agenții de patrulare, riscă amenzi.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Șoferii moldoveni sunt nedumeriți când vine vorba să-și schimbe la mașină anvelopele de iarnă pe cele de vară. Dacă până în 2014 în Regulamentul Circulaţiei Rutiere era scris clar că acestea se poartă strict în perioada 1 decembrie – 1 martie, de atunci situaţia şi condiţiile s-au schimbat. 

Hoț - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Societate
Video: Culmea hoției la Ciocana - A spart mai multe mașini în fața trecătorilor
Asta înseamnă că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă până la o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile, a declarat Mariana Dobrovolschi, ofițer de presă la Inspectoratul Național de Securitate Publică pentru Spuntik Moldova. 

"Regulamentul circulației rutiere prevede că în momentul în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei, șoferii sunt obligați să aibă anvelopele de iarnă. O recomandare suplimentară este ca șoferii să nu schimbe anvelopele atât timp cât afară sunt sub 7 grade Celsius", a spus Mariana Dobrovolschi, ofițer de presă la Inspectoratul Național de Securitate Publică.

Meteorologii susțin că cel mai bine șoferii să schimbe anvelopele după 1 aprilie, asta pentru a evita orice risc. 

"Până la 1 aprilie ar fi bine să nu schimbe anvelopele pentru că vremea poate în orice moment să vină cu surprize și să le joace festa. Evident, avem surprize și în aprilie uneori, iată cum a fost în 2017, când a nins pe 21 aprilie, însă mai rar au loc astfel de fenomene. Până în data de 18 martie ne așteptăm la precipitații, inclusiv sub formă de lapoviță", a declarat Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice. 

Astfel, șoferii care s-au grăbit să schimbe cauciucurile, iar în aceste zile ninge și drumurile vor fi acoperite cu zăpadă și polei, dacă sunt prinși de agenții de patrulate pe șosele riscă amendă în baza art. 228 aliniat, 2, care prevede între 150-300 de lei amendă. 

Mai mult, pentru persoanele juridice amenda pentru circulaţia cu anvelopele de vară în condiţii meteo nefavorabile ajunge până la 4 500 de lei. Curios este că șoferii vor fi sancționați și în condițiile în care vara circulă cu anvelope de iarnă. Amenzile sunt exact la fel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0