Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Pensiile se vor indexa în continuare de două ori pe an

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaPensii și plăți sociale
Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Abonare
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat proiectul de lege care prevede modificarea modalității de indexare a pensiilor și creșterea coeficientului de indexare.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Pensiile vor fi în continuare indexate de două ori pe an, în aprilie și în octombrie. Parlamentul a aprobat proiectul de lege care are drept scop modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale și, prin urmare, creșterea coeficientului de indexare. Pe lângă faptul că menține indexarea bienală, proiectul propune și un nou mecanism de aplicare a acesteia, începând cu 1 aprilie anul curent. 

Olga Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Se întâmplă în Moldova: Pensii de zeci și sute de mii de lei

Astfel, în aprilie 2021, pensiile urmează a fi indexate după noua modalitate, cu 3,89%. Totodată, se va menține indexarea pensiilor la data de 01 octombrie, conform prognozelor, aceasta va fi de 3,2%. Coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

Menționăm că modalitatea indexării care este în vigoare actualmente presupune că la 1 aprilie coeficientul de indexare urma să constituie rata inflației înregistrate în ultimul semestru al anului precedent anului indexării.

Conform datelor statistice, la finele perioadei de referință – semestrului doi al anului 2020, a fost înregistrată o deflație de -0,68%. De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale ar urma să beneficieze peste 731 de mii de cetățeni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0