Înapoi în trecut: Fostele republici sovietice „se unesc” pentru a-și salva economiile

© Sputnik / Osmatesco Илья Чебан, Ион Пержу, Юлиана Драгалин, Виталий Горинчой
 Илья Чебан, Ион Пержу, Юлиана Драгалин, Виталий Горинчой - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Abonare
Statele membre ale CSI depășesc treptat pandemia și criza economică, dar economiile naționale ies din aceste încercări cu pierderi mari.

Nikita Cikunov

În ciuda dificultăților participanții la masa rotundă Moscova - Minsk - Bișkek - Chișinău - Nur-Sultan, desfășurată joi, 11 martie, privesc spre viitor cu un optimism prudent.

Economia s-a prăbușit „pe toate fronturile”

Anul trecut sa dovedit a fi dificil pentru toate țările CSI - dinamica negativă a principalilor indicatori macroeconomici a fost înregistrată în tot spațiul Comunității. Comerțul între țări a scăzut semnificativ - cu 12,5% față de 2019.

Kârgâzstanul a fost printre țările cele mai afectate de pandemie, a declarat Almaz Abdekirov, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei și Finanțelor din republică.

„Dacă ne uităm la țările CSI, atunci în Kârgâzstan scăderea creșterii economice a fost remarcată ca fiind una dintre cele mai mari. În 2020, PIB-ul țării a scăzut cu 8,6%. Cea mai mare problemă pentru noi este închiderea frontierelor. Importul de mărfuri a scăzut cu 26%, iar producătorii au fost nevoiți să caute noi canale pentru furnizarea de materii prime", a spus el.

Și Moldova s-a confruntat cu consecințe grave. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor din țară, Iuliana Dragalin, cifra de afaceri a comerțului exterior cu țările CSI în ultimul an a scăzut cu 7,3% față de 2019, importurile au scăzut cu 7%, iar PIB-ul a scăzut cu 8,2%.

© Sputnik / OsmatescoIuliana Drăgălin
Înapoi în trecut: Fostele republici sovietice „se unesc” pentru a-și salva economiile - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Iuliana Drăgălin

Agricultura a suferit cel mai mult - volumul producției agricole în Moldova a scăzut cu 27% din cauza restricțiilor epidemiologice și a secetei prelungite, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

"Anul trecut a fost unul dintre cei mai grei din ultimii 30 de ani. Am pierdut peste 50% din culturile noastre de iarnă și cam tot atâta în al doilea grup: acestea sunt floarea-soarelui și porumbul", a spus el.

© Sputnik / OsmatescoIon Perju
Înapoi în trecut: Fostele republici sovietice „se unesc” pentru a-și salva economiile - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Ion Perju

În Rusia, lovitura pandemiei a fost în mare măsură atenuată de sprijinul statului, a declarat viceministrul industriei și comerțului din Federația Rusă, Alexei Gruzdev.

"În ceea ce privește producția industrială, am reușit să nivelăm declinul maximal posibil. Conform estimărilor, până în prezent, volumul total al producției industriale a scăzut cu 2,6%. Dar activitatea întregilor sectoare economice s-a restrâns, sectorul serviciilor și comerțul nealimentar a suferit semnificativ", a spus oficialul.

Producția industrială a scăzut și mai puțin în 2020 în Belarus - cu doar 0,7%. Cu toate acestea, după cum a spus primul adjunct al ministrului industriei din republică Serghei Gunko, pierderile din sectorul industrial din cauza rezilierii contractelor cu furnizorii străini s-au dovedit a fi semnificative - de peste 1 miliard de dolari.

Viitorul - în cooperare

Potrivit participanților la eveniment, este posibil să se depășească consecințele negative ale pandemiei doar dacă se dezvoltă cooperarea industrială și lanțurile de producție, precum și extinderea comerțului reciproc.

Criza a devenit un fel de test de rezistență - un test al stabilității relațiilor comerciale în spațiul CSI, a explicat Alexei Gruzdev.

Здание Торгово-промышленной палаты РФ (здание бывшей Биржи, по проекту архитектора А.С. Каминского) на улице Ильинка в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Camera de Comerț a Rusiei: Antreprenorii UEEA și CSI vor avea parte de surprize

"În condițiile ruperii legăturilor de cooperare anterioare, am folosit canale de aprovizionare, am căutat noi furnizori. Atunci când construim cooperarea în viitor, trebuie să dezvoltăm, în primul rând, relații cu cei mai apropiați parteneri", a spus el.

Această poziție a fost susținută de Serghei Gunko. El a subliniat că, în contextul pandemiei, Belarus a pierdut mulți furnizori din țările europene. În același timp, partenerii belaruși din CSI au ajustat complet „întregul dialog și toată munca după câteva zile de confuzie”.

"Este foarte important pentru noi că țările CSI au reușit să restabilească rapid aproape toate lanțurile de aprovizionare luând măsurile necesare. Cred că ar trebui să existe o reorientare de la țările îndepărtate către piețele locale. Atunci economiile noastre vor crește și integrarea se va aprofunda", a remarcat Gunko.

El a adăugat că țările din Comunitate trebuie să creeze stocuri strategice de componente care să permită întreprinderilor să continue să lucreze chiar și în condiții de lockdown și de întrerupere a legăturilor de cooperare.

În plus, reprezentantul Ministerului Industriei din Belarus a sfătuit să nu se creeze capacități duplicate, sporind concurența pe piețe, ci să împartă competențele întreprinderilor industriale și să producă produse necesare pieței CSI comune.

Юлиана Драгалин - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Drăgălin: Moldova poate depăși criza împreună cu statele CSI

Întărirea cooperării industriale este necesară, a fost de acord Almaz Abdekirov, dar este de asemenea important să se dezvolte legături comerciale.

„Trebuie să consolidăm cooperarea industrială și să eliminăm barierele din comerțul reciproc (inspecția mărfurilor, cerințe speciale pentru etichetare și ambalare - n.red.). Nu trebuie să uităm că metodele tradiționale de comerț se învechesc, ele fiind înlocuite de comerțul digital. Trebuie să dezvoltăm o poziție comună cu privire la reglementare", a spus el.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din Belarus, Denis Meleșkin, a menționat că, potrivit sondajelor, doar 25% dintre oamenii de afaceri din republică sunt gata să treacă la tranzacționarea online.

"Într-o anumită măsură, afacerile nu sunt încă pregătite să funcționeze digital. Sarcina noastră nu este doar să dezvoltăm standarde de reglementare, ci și să sprijinim antreprenorii. De exemplu, să organizăm expoziții online, astfel încât oamenii de afaceri din țările CSI să își vadă mărfurile reciproc, să nu piardă contactul și în viitor am intra împreună pe piețele țărilor terțe", a explicat Meleșkin.

Rezumând rezultatele întâlnirii, Andrei Tocin, directorul Institutului pentru Dezvoltarea Proceselor de Integrare al Academiei de Comerț Exterior a prezentat două sarcini cheie pentru următorii ani: apropierea nivelului de dezvoltare economică a țărilor CSI și stimularea comerțului reciproc.

"Țările noastre sunt mai interesate de comerțul cu state îndepărtate decât între ele. Dacă vrem să ieșim din criză, nu trebuie să ne îngrădim de partenerii noștri cei mai apropiați, dimpotrivă, este important să ne integrăm mai activ. Apoi, în situații de urgență, va fi mai ușor să distribuiți bunuri, să asigurați coordonarea între țări", - a spus expertul.

La sfârșitul mesei rotunde, participanții au subliniat încă o dată că toate statele membre CSI au luat și iau măsuri pentru a atenua consecințele crizei, iar indicatorii macroeconomici de la începutul anului 2021 inspiră oarecare optimism - redresarea economică are loc într-adevăr.

"Astăzi, în timpul discuției, au fost exprimate o mulțime de propuneri, pe care comitetul executiv al CSI le va rezuma, analiza și apoi va pregăti idei pentru a fi luate în considerare de către consiliile industriale", a conchis moderatorul evenimentului, șeful departamentului pentru cooperarea economică a CSI, Mihail Mîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0