Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Drăgălin: Moldova poate depăși criza împreună cu statele CSI

© Sputnik / OsmatescoЮлиана Драгалин
Юлиана Драгалин - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Reprezentanții Ministerului Economiei al Moldovei au apreciat perspectivele cooperării țării noastre cu statele partenere din cadrul CSI în lupta cu urmările pandemiei.

CHIȘINĂU, 11 mar – Sputnik. Prin conjugarea eforturilor, statele CSI sunt capabile să asigure o ieșire mai puțin dureroasă pentru economie din situația de criză provocată de pandemia. O opinie în acest sens a exprimat secretarul de stat al Ministerului Economiei al Republicii Moldova, Iuliana Drăgălin, în cadrul unei conferințe video Moscova - Minsk – Bișkek – Chișinău – Nur-Sultan.

“Prin conjugarea eforturilor și potențialul existent de cooperare în diverse domenii ale economiei, cred că țările noastre dispun de premisele necesare pentru dezvoltarea și sporirea unei cooperări reciproc avantajoase”, a declarat ea.

Здание Торгово-промышленной палаты РФ (здание бывшей Биржи, по проекту архитектора А.С. Каминского) на улице Ильинка в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Camera de Comerț a Rusiei: Antreprenorii UEEA și CSI vor avea parte de surprize
Specialistul a menționat că o interacțiune regională poate fi continuată în domeniul cooperării industriale, în elaborarea unor proiecte comune, luând în considerare tendințele de pe piața internațională, precum și în chestiuni de digitalizare și implementare a tehnologiilor moderne.

Totodată, a spus ea, niciun stat CSI nu trebuie să ignore una din principale priorități – creșterea bunăstării cetățenilor lor din contul creșterii economice, asigurarării dezvoltării și susținerii mediului de afaceri, sporirii calității și competitivității mărfurilor.

“Sarcina noastră comună este susținerea dezvoltării economice și cooperarea în așa fel, încât efectele cooperării în spațiul CSI să se reflecte pozitiv în schimbul de mărfuri dintre țările noastre”, a subliniat Drăgălin.

Potrivit datelor statistice, la care a făcut trimitere secretarul de stat, cifra de afaceri a comerțului extern al Moldova cu statele CSI în anul 2020 a constituit 1,69 de miliarde de dolari, diminuându-se cu 7,3 la sută în comparație cu perioada similară a anului 2019. Ponderea cifrei de afaceri comerciale cu țările CSI a ajuns la 22,4%. Exportul de mărfuri a constituit 377 de milioane de dolari, ceea ce este cu 5,2 la sută mai puțin comparativ cu 2019. De asemenea, importurile s-au redus cu 7 la sută.

Ion Perju Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Perju: 2020 a fost cel mai prost an pentru agricultura Moldovei din ultimii 30 de ani

“Criza, provocată de pandemie, a influențat semnificativ și asupra indicatorilor economiei naționale a Moldovei. În cel de-al doilea trimestru al anului 2020 se observă cea mai bruscă recesiune înregistrată în ultimii 20 de ani. În primele nouă luni ale anului 2020 PIB-ul s-a redus cu 8,2 la sută”, a explicat specialistul.

Potrivit ei, guvernul în mod prioritar a elaborat și continua să elaboreze măsuri optime pentru susținerea economiei naționale și pentru depășirea crizei. De asemenea, ea a subliniat că, în pofida pandemiei, în Moldova continuă implementarea tuturor programelor de stat pentru susținerea afacerilor, fiind lansate noi proiecte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0