Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zatîc: Clinicile private pot vaccina populația cu Sputnik V

© Sputnik / Mihai CarausTatiana Zatîc
Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Nu există niciun impediment pentru clinicile private din Republica Moldova să utilizeze vaccinul rusesc pentru imunizarea împotriva coronavirusului, mai ales dacă acesta este disponibil, a declarat ministrul interimar al Sănătății Tatiana Zatîc.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Vaccinul rusesc Sputnik V poate fi utilizat de clinicile private pentru vaccinarea populației contra cost. Precizarea a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Prioritatea statului este să ofere vaccin gratuit pentru toți cetățenii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă statelor. Dar dacă un agent economic este capabil să aducă un vaccin, acest lucru nu este interzis", a declarat Zatîc. 

Oficialul a precizat că membrii Consiliului Național de Imunizare au recomandat utilizarea vaccinului Sputnik V, care în acest moment este în lista de așteptare a OMS. 

Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Intrăm în lockdown general? Iată ce spune ministrul interimar al Sănătății

"Am solicitat înregistrarea vaccinurilor în cadrul programului COVAX. Sputnik V a fost înregistrat. Este inclus în lista de așteptare a OMS. Pe lângă cele trei deja înregistrate și vaccinul Jonson & Jonson, care este aproape înregistrat, există o listă cu 14 vaccinuri care se află în procesul de înregistrare. Comisia Națională pentru Imunizare permite utilizarea medicamentelor din această listă. Și vaccinul Sputnik V în Republica Moldova poate fi utilizat atunci când este disponibil", a mai spus oficialul.

Potrivit ei, dacă vaccinul trece toate procedurile necesare pentru a ajunge gratuit în țări, acesta poate fi utilizat în campania de vaccinare. Secretarul de stat a mai spus că prima etapă de vaccinare în Moldova ar putea fi finalizată până la începutul lunii mai.

"Până pe 22 martie alte 21 600 de doze vor ajunge în țară. Pe 26 martie vor ajunge 24 570 de doze de vaccin, iar pe 22 aprilie - încă 72 de mii de doze. În general, conform datelor preliminare, vor fi 178 de mii de doze. Acestea vor fi suficiente pentru prima etapă a vaccinare - pentru vaccinarea lucrătorilor medicali și sociali", a spus ministrul interimar.

Tatiana Zatîc a mai declarat că introducerea stării de urgență și lockdownului în Republica Moldova va depinde de evoluția situației epidemiologice și de comportamentul cetățenilor. Ea a refuzat să răspundă tranșant la întrebarea despre probabilitatea introducerii unor măsuri de urgență în toată țara, însă a precizat că acest lucru se discută la nivel înalt.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0