Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Socialiștii propun modificări la indexarea pensiilor: Cum vor fi calculate

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaРабота пенсионного фонда в Калининграде
Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Deputații PSRM Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au susținut un briefing de presă în care au prezentat un nou proiect de lege privind indexarea pensiilor.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Socialiștii critică vehement inițiativa înaintată miercuri de președintele Maia Sandu, care a propus ca indexarea pensiilor să fie efectuată o singură dată pe an, și nu de două ori, așa cum este în prezent. 

„Ieri a fost o tentativă de genocid de a anula indexarea de două ori a pensiei. Noi trebuie să curmăm această tentativă”, a declarat Vladimir Odnostalco în cadrul briefingului. 

Fracțiunea PSRM a propus să se revină la formula de calcul care a fost introdusă în 2019 și apoi a fost anulată.

„Indexarea pensiilor va începe la 1 aprilie și se va efectua în conformitate cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. La 1 aprilie indexarea va fi de 3,89%. Păstrăm și indexarea la 1 octombrie - va fi de 3,2 procente. În total indexarea va fi de 7% anual”, a declarat socialista Alla Darovannaia.

De asemenea, PSRM propune să fie acordate la 1 aprilie ajutoare unice de 1000 de lei persoanelor care ridică pensii mai mici de 4000 de lei.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Politică
Moldova, în prag de colaps constituțional: PSRM anunță măsuri radicale

În total, peste 730 de mii de pensionari vor beneficia de astfel de ajutoare. Pentru a efectua indexarea în conformitate cu propunerea socialiștilor va fi nevoie de aproximativ 700 de milioane de lei. Autorii inițiativei susțin că o parte din bani sunt prevăzuți în acest sens în bugetul asigurărilor sociale, iar restul va fi asigurat dijn bugetul de stat. 

Precizăm că ieri președintele Maia Sandu a anunțat că a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent.

„Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020.
Bani pentru această indexare sunt. (...) Fac apel către toate forțele din Parlament să lase politica la o parte şi să susțină această inițiativă”, a declarat șeful statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0