Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Socialiștii propun modificări la indexarea pensiilor: Cum vor fi calculate

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaРабота пенсионного фонда в Калининграде
Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații PSRM Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au susținut un briefing de presă în care au prezentat un nou proiect de lege privind indexarea pensiilor.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Socialiștii critică vehement inițiativa înaintată miercuri de președintele Maia Sandu, care a propus ca indexarea pensiilor să fie efectuată o singură dată pe an, și nu de două ori, așa cum este în prezent. 

„Ieri a fost o tentativă de genocid de a anula indexarea de două ori a pensiei. Noi trebuie să curmăm această tentativă”, a declarat Vladimir Odnostalco în cadrul briefingului. 

Fracțiunea PSRM a propus să se revină la formula de calcul care a fost introdusă în 2019 și apoi a fost anulată.

„Indexarea pensiilor va începe la 1 aprilie și se va efectua în conformitate cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. La 1 aprilie indexarea va fi de 3,89%. Păstrăm și indexarea la 1 octombrie - va fi de 3,2 procente. În total indexarea va fi de 7% anual”, a declarat socialista Alla Darovannaia.

De asemenea, PSRM propune să fie acordate la 1 aprilie ajutoare unice de 1000 de lei persoanelor care ridică pensii mai mici de 4000 de lei.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Politică
Moldova, în prag de colaps constituțional: PSRM anunță măsuri radicale

În total, peste 730 de mii de pensionari vor beneficia de astfel de ajutoare. Pentru a efectua indexarea în conformitate cu propunerea socialiștilor va fi nevoie de aproximativ 700 de milioane de lei. Autorii inițiativei susțin că o parte din bani sunt prevăzuți în acest sens în bugetul asigurărilor sociale, iar restul va fi asigurat dijn bugetul de stat. 

Precizăm că ieri președintele Maia Sandu a anunțat că a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent.

„Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020.
Bani pentru această indexare sunt. (...) Fac apel către toate forțele din Parlament să lase politica la o parte şi să susțină această inițiativă”, a declarat șeful statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0