Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova, în prag de colaps constituțional: PSRM anunță măsuri radicale

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Executivul politic al PSRM s-a reunit astăzi în ședință pentru a decide cum scoate țara din blocajul constituțional. După ședință, președintele formațiunii Igor Dodon a prezentat planul de acțiuni.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. PSRM și-a reconfirmat sprijinul pentru candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și insistă să fie instalat un guvern pentru depășirea crizei. Asta chiar dacă însăși Durleșteanu a scris pe Facebook că alegerile anticipate sunt inevitabile. Totuși, socialiștii afirmă că sunt gata să discute și propunerile altor fracțiuni parlamentare.

„PSRM rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu dna Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea politică formată la nivelul Parlamentului pe 11 februarie și va iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării”.

Formațiunea consideră că, într-un stat parlamentar, rolul Parlamentului trebuie să fie decisiv atunci când vine vorba de depășirea blocajelor constituționale și gestionarea situațiilor de criză. Astfel, PSRM anunță că deputații socialiști urmează să întreprindă „mai multe acțiuni juridice”, fără a preciza despre ce este vorba.

Roman Chircă  - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Roman Chircă: Moldovenii trebuie să se pregătească de mai rău

„Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale”, menționează formațiunea. 

În context, partidul precizează că în zilele următoare va iniția noi discuții cu fracțiunile parlamentare „pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice”.

„Deja s-au făcut progrese considerabile în dialogul avut până acum cu partidele și avem certitudinea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcțional, care să scoată țara din această criză”, menționează PSRM.

Precizăm că ieri candidatul înaintat anterior de PSRM la funcția premier a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook în care s-a pronunțat pentru organizarea alegerilor anticipate.

„La anticipate, este clar pentru toți... de ce jonglați dragi politicieni?”, a întrebat Durleșteanu. 

Nu se cunoaște deocamdată ce a determinat-o să vină cu acest mesaj, dacă luăm în calcul faptul că anterior Durleșteanu s-a pronunțat ferm împotriva alegerilor anticipate, menționând că țara va intra din iunie în colaps financiar, dacă se va merge pe această cale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0