Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția Moldovei după ce Austria și Danemarca au suspendat vaccinul AstraZeneca

© AFP 2024 / JENS SCHLUETERVaccinul AstraZeneca
Vaccinul AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
După ce Austria și Danemarca au anunțat suspendarea temporară a utilizării vaccinului AstraZeneca, autoritățile noastre au venit cu o reacție în acest sens.

CHIȘINĂU 11 mart - Sputnik. Potrivit Ministerului Sănătății, specialiștii din Republica Moldova monitorizează cum decurge procesul de imunizare împotriva noului coronavirus în țara noastră, dar și în alte state unde este utilizat vaccinul AstraZeneca.

Шприц на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Probleme grave după vaccinarea cu AstraZeneca – Danemarca suspendă procesul

Astfel, autoritățile de la noi precizează că, potrivit constatărilor Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), persoanele vaccinate cu AstraZeneca dezvoltă reacții precum formarea cheagurilor în sânge într-un număr aproape egal cu cei din rândul populației nevaccinate.

Totodată, Ministerul Sănătății a dat asigurări că specialiștii din Moldova analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare.

„Până în prezent, în Republica Moldova,  au fost administrate 9 341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Amintim că Danemarca a suspendat folosirea vaccinului contra Covid-19, dezvoltat de AstraZeneca, după ce au apărut cazuri de cheaguri de sânge la mai multe persoane vaccinate. Totodată, și Austria a suspendat utilizarea serului după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce a primit vaccinul.

Israelul nu recunoaște vaccinul AstraZeneca>>>

Miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat într-o anchetă preliminară că nu s-a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul unei asistente austriece căreia îi fusese administrat acesta, după ce suspiciuni cu privire la AstraZeneca au apărut și în Austria. Ulterior, alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0