Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lockdown general de 2 săptămâni în Moldova? Iată ce spun autoritățile sanitare

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaSpecialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Șefa grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării a declarat în studioul Sputnik Moldova că în Moldova ar trebui introdus un lockdown strict de 2 săptămâni, pentru a opri răspândirea vertiginoasă a COVID-19.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Șefa grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, a fost întrebată în studioul Radio Sputnik Moldova dacă este indicată introducerea unor măsuri antiepidemice mai stricte. 

Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Societate
Intrăm în lockdown general? Iată ce spune ministrul interimar al Sănătății

„Dacă e să ne uităm la situația epidemiologică, cu creșterea numărului cazurilor grave, spitalizărilor grave și dacă ne uităm ce se întâmplă cu respectarea măsurilor de protecție, atunci da - eu aș pleda pentru un lockdown strict, de cel puțin 2 săptămâni. Prin această distanțare socială forțată va înceteni transmiterea acestui virus în rândul populației”, a spus Ninel Revenco. 

Ea afirmă că restricțiile trebuie să fie la fel de dure ca în luna martie a anului trecut, când întreaga economie a fost paralizată. 

„Așa cum a fost în luna martie a anului trecut, când toată lumea a fost acasă, transportul nu circula, centrele comerciale nu lucrau, restaurantele nu lucrau, toți lucram la distanță și doar cei care sunt cu necesitate strictă - aceia se deplasau. Efectul a fost pe față. Nu aș vrea să recurgem la aceste măsuri, dar în caz contrar eu nu-mi imaginez cum noi vom ieși și cum va respira sistemul nostru sanitar care este arhiplin. Noi nu putem să deschidem la nesfârșit paturi și să blocam spitalele”, a declarat șefa grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării.

La emisiune a participat și medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică Laura Țurcan, care s-a pronunțat pentru măsuri și mai drastice. 

„La acest lockdown eu aș adăuga că trebuie să se asigure vaccinarea obligatorie, nu la dorință. Da, noi avem puține doze de vaccin la ziua de azi. Dar avem informații că ne vin la sfârșit de martie, la sfârșit de aprilie doze de vaccin”, a spus Laura Țurcan.

„Până la urmă aceasta este securitatea țării. Sănătatea populației mult contează. Da, într-adevăr, vaccinul este voluntar, dar până la urmă noi toți trebuie să fim responsabili și solidari și să o facem. În caz contrar, noi ca și națiune nu vom ieși din lockdown în următorii doi ani precis”, a spus la rândul său Ninel Revenco.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
Alertă Cod Roșu - Lockdown în Cimișlia

„Dacă nu intrăm în lockdown, situația care o avem astăzi va continua la nesfârșit - colapsul spitalelor, decese la nesfârșit, decesele persoanelor mult mai tinere”, a mai spus reprezentantul ANSP.

Miercuri, ministrul interimar al Sănătății, Tatiana Zatîc, a declarat că introducerea stării de urgență și lockdownului în Republica Moldova va depinde de evoluția situației epidemiologice și de comportamentul cetățenilor. Ea a refuzat să răspundă tranșant la întrebarea despre probabilitatea introducerii unor măsuri de urgență în toată țara, însă a precizat că acest lucru se discută la nivel înalt.

"Agenții economici, transportatorii, autoritățile de reglementare s-au angajat să ia toate măsurile pentru a reduce riscul de răspândire a infecției și pentru a evita astfel lockdownul. Dar deja discutăm acest lucru", a precizat Tatiana Zatîc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0