Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Feroviarii înfometați, gata să oprească circulația trenurilor în Moldova

© Sputnik / Cătălina CerneiCFM a primit 6 locomotive noi
CFM a primit 6 locomotive noi - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Lucrătorii de la Întreprinderea Calea Ferată din Moldova anunță că au decis să recurgă la măsuri extreme de protest, pentru că de câteva luni „nimeni nu vrea să-i asculte”.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. A avut loc ședința conducerii întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” cu deputații, solicitare venită anterior din partea angajaților CMF, în urma protestelor din centrul Chișinăului.

Calea Ferată Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2021
Societate
CFM a găsit bani pentru achitarea restanțelor salariale - Iată sursa
De la această întâlnire, muncitorii întreprinderii de stat se așteptau în primul rând la soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, adică achitarea salariilor pentru ultimele patru luni. În al doilea rând, ei au cerut demisia directorului interimar al companiei Adrian Onceanu. Și trei - colectivul de aproape 7 000 de membri al CMF solicită îi statului să decidă asupra unei viziuni cu privire la viitorul companiei: fie să declare falimentul întreprinderii, fie să scoată întreprindere din actuala criză.

Potrivit președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dumitru Fisiuc, până în prezent lucrătorii de la CFM nu au primit niciun răspuns la întrebările lor.

"Onceanu, directorul CFM, a venit la întâlnirea cu deputații împreună cu adjuncții săi responsabili de finanțe. A fost prezent și șeful sindicatului Căilor Ferate Ion Zaporojan. Timp de trei ore și jumătate practic au bătut apa în piuă cu deputații Lipschi și Slusari. Încă o dată au discutat despre istoria jafului întreprinderii. Și eu am  30 de pagini tipărite la acest subiect. Acest „secret” este cunoscut de mult timp nu numai de întreaga CFM, ci și de întreaga țară ”, spune Fisiuc.

Cât ține de subiectul privind demisia lui Adrian Onceanu, potrivit președintelui comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, acesta nu a fost pus în discuție.

Oleg Lipskii - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Deputat: Cum ar putea fi soluționată problema restanțelor salariale la CFM
"Directorul CFM de mai bine de un an are statut de șef interimar al întreprinderii. De obicei, un manager interimar devine un lider cu drepturi depline într-o lună sau două. Se crează impresia că cineva este interesat ca domnul Onceanu să asigure doar interimatul. El însuși evident nu vrea să fie responsabil pentru nimic ", mai afirmă Fisiuc. 

În ultimele două săptămâni, angajații CFM au început să-și primească restanțele salariale. La sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, aproximativ 40% din muncitorii întreprinderii și-au primit bani pentru luna noiembrie.

"Au plătit pentru noiembrie, dar nu la toată lumea. Au fost norocoși în principal muncitorii feroviari și serviciul de trafic, dar întreprinderea are 51 de sucursale. Nimeni nu știe când ne vor plăti salariile pentru decembrie, ianuarie și februarie. Și dacă în general au de gând", a spus Fisiuc.

Dumitru Fisiuc afirmă că mulți muncitori trăiesc acum la limita sărăciei. În acest sector sunt angajați deseori familiile întregi, iar lipsa salariului timp de câteva luni îi aduce pe acești oameni la limita supraviețuirii. În același timp, angajații continuă să meargă la muncă în mod disciplinat.

"În februarie, CFM a avut un profit în valoare de 29 de milioane de lei din contul traficului de marfă. În plus, compania ar fi trebuit să câștige încă 17 milioane mai mult din vânzarea de metal uzat. Conducerea a cheltuit aproximativ 6 milioane pentru salariile din noiembrie Unde s-au dus restul banilor? ", se întreabă Fisiuc.

El a mai spus că urmează să fie luată o decizie cu privire organizarea protestelor în viitorul apropiat.

"Reprezentanții sindicatelor și șefii de departamente la fiecare dintre noduri vor elabora un plan pentru acțiunile ulterioare. Știu că mulți sunt înclinați să recurgă la o măsură extremă - să oprească complet circulația trenurilor pe calea ferată a Moldovei. Personal, eu nu văd nicio altă ieșire, pentru că de câteva luni pur și simplu nu vor să ne audă ", a spus liderul sindicatelor de la Ocnița. 

Amintim că feroviarii moldoveni au început să iasă cu regularitate la mitinguri de protest în decembrie 2020. Starea deja deplorabilă a întreprinderii a fost agravată critic de pandemia de coronavirus. În condițiile crizei politice, țara încă nu are un plan pentru a salva „Calea Ferată a Moldovei” de falimentul iminent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0