Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Complicea lui Plahotniuc Elena Platon, condamnată de o instanță din Moscova

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaКресло судьи в зале заседаний
Кресло судьи в зале заседаний - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Abonare
Sentința de condamnare a Elenei Platon a fost pronunțată joi, 11 martie, de Judecătoria sectorului Tverskoi din capitala Rusiei.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Elena Platon, directorul trezoreriei băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A. a fost condamnată la 10 ani de detenție în dosarul privind scoaterea din Rusia a peste 126 de miliarde de ruble, ea fiind complice a oligarhului anunțat în căutare internațională, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, relatează RIA Novosti.

După cum a comunicat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne al Rusiei Irina Volk, sentința de condamnare a Elenei Platon a fost pronunțată joi de Judecătoria sectorului Tverskoi din Moscova.

„Din 2013 până în 2014, ea (Elena Platon) a fost membru activ al organizației criminale internaționale care  era condusă de fratele ei Veaceslav Platon și de politicianul și omul de afaceri cunoscut în Republica Moldova Vladimir Plahotniuc. Împreună cu proprietarii de facto ai unor bănci rusești, Alexandr Grigoriev și Oleg Kuzmin, precum și alți complici, acuzata a efectuat retragerea ilegală din Federația Rusă către state străine a peste 126 de miliarde de ruble ", a spus Volk.

Instanța a condamnat-o pe Elena Platon la 10 de privațiune de libertate cu executarea pedepsei în colonie cu regim comun și confiscarea averii. Sentința poate fi atacată.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2020
Societate
Primele declarații ale lui Veaceslav Platon după ce a fost eliberat din penitenciar

În 2017, o instanță din Chișinău l-a condamnat pe fratele Elenei Platon, omul de afaceri Veaceslav Platon, la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie. Instanța a dispus de asemenea să fie încasați de la el 869,22 de milioane de lei.

De ce Plahotniuc n-a ajuns premier în 2016: Consilierul lui Timofti face dezvăluiri>>>

Iar pe 15 iunie 2020, după ce procurorul general Alexander Stoianoglo a declarat că dosarul acestui om de afaceri a fost falsificat, Platon a fost eliberat din închisoare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit în secret Republica Moldova pe 14 iunie 2019 și a fost anunțat în căutare după ce Procuratura i-a înaintat, în lipsă, trei acuzații: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0