Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

UE, între lupta cu coronavirusul și lupta cu Rusia

© Sputnik / Filipp Brem / Accesați arhiva multimediaЖенщина на велосипеде в Вене
Женщина на велосипеде в Вене - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
În spatele scandaloaselor declarații a președintelui Agenției Europene a Medicamentelor se ascund problemele imense cu care se confruntă UE în chestiunea combaterii pandemiei și eșecul campaniei de vaccinare.

Președintele Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), care este și reprezentantul Agenției pentru Sănătate din Austria, Christa Virtumer-Hohe, a comparat posibilitățile aprobării de urgență a vaccinului Sputnik V de către Viena cu “ruletă rusească”.

Problema nu a apărut întâmplător: Austria își exprimă interesul vădit față preparatul rusesc. Săptămâna trecută au avut loc negocieri între delegația Fondului Rusesc pentru Investiții Directe (RFPI) și cancelarul Sebastian Kurz. Chiar dacă autoritățile statului au declarat că vor aștepta aprobarea din partea EMA, însuși faptul disponibilității unei alte influente și bogate țări din UE de a coopera în problema vaccinului cu Moscova este percepută de observatori ca unul semnificativ.

După declarația lui Virtumer-Hohe a urmat o reacție fulgerătoare a producătorilor ”Sputnik V”, care i-au cerut demnitarului european să-și prezinte scuze publice.

Вакцина Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
"Critică la comandă". Politolog, despre spusele șefului EMA privind vaccinul "Sputnik V"
Șeful EMA într-adevăr a depășit limitele atribuțiilor sale formale, dar și orice limitele morale. În primul rând, și-a încălcat etica profesională, punând la îndoială

calificarea autorităților de reglementare a celor 46 de state care au aprobat utilizarea ”Sputnik V”. Totodată, EMA nu și-a permis astfel de afirmații despre niciun preparat – ceea ce e explicabil, pentru că o astfel de poziție este revoltător de neprofesionistă. Faptul că agenția nu a ezitat să facă niște afirmații legate de preparatul rusesc îi trădează partizanatul politic și, totodată un rasism banal, neconsiderându-se obligată să respecte regulile existente în raport cu ”suboamenii” ruși.

De fapt, comportamentul Christei Virtumer-Hohe este explicabil, luând în considerare valul tot mai mare de probleme ale Bruxellesului legate de vaccinare. Planurile europene elaborate cu migală, conforme ideologiei momentului, au fost făcute praf. În locul unei proceduri de respingere centralizată a preparatului rusesc și altor preparate “indezirabile”, EMA a fost nevoită să demareze procesul de expertizare a ”Sputnik V” pentru certificarea lui. În plus, vaccinul se bucură de sprijinul unui grup influent în frunte cu Germania.

Situația privind vaccinarea în Uniune a devenit într-atât de dificilă, încât Comisie Europeană a recunoscut dreptul statelor membre ale UE să achiziționeze în mod individual preparatele de la producători care nu au fost contractați de Bruxelles.

Presa scrie deja deschis nu doar despre “succesul propagandist al lui Putin în inima Europei”, dar și despre eșecul strategiei europene. Publicația germane Die Welt a descris motivele pentru care minusculul stat San Marino a intrat în rândurile celor care a înregistrat ”Sputnik V”. Autoritățile țării, care a fost lovită dur de pandemie (primul loc în lume la proporția deceselor de coronavirus), au declarat că au bătut toate pragurile la Bruxelles încercând să obțină vaccinul centralizat din UE. Toate tentativele s-au dovedit a fi zadarnice: “Iată de ce ne-am adresat Federației Ruse și în acest fel am obținut accesul la livrările de ”Sputnik V”.

Шприцы на фоне логотипа Спутник V. - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Vaccinul "Sputnik V" va fi produs în Italia

Un al exemplul al preluării inițiativei de către autoritățile naționale au devenit acțiunile Italiei, care a conștientizat că salvarea e posibilă doar prin propriile forțe.

Acum câteva zile, în UE a fost aprobat un mecanism care permite blocarea exportului vaccinului, iar italienii au devenit primii care au profitat de această procedură. Compania AstraZeneca planifica expedierea în Australia a peste 250 mii de doze ale preparatului, produse la o întreprindere din orașul italian Anagni.

În Australia situația pandemică este mult mai bună decât în Europa: nivelul îmbolnăvirilor este relativ mic și țara dispune deja de 300 de mii de doze de vaccin, ceea ce îi va permite să reziste până la lansarea propriei producției a vaccinurilor companiei AstraZeneca în această lună.

Iată de ce autoritățile italiene pur și simplu au respins solicitarea de autorizare a exportului acestui lot. Prim-ministrul țării, Mario Draghi, a îndemnat UE să acționeze mult mai dur în raport cu această companie care nu își respectă obligațiile contractuale de livrare a vaccinului (AstraZeneca este primul în top în acest antirating).

Italienii nu s-au oprit aici: acum două zile a fost semnat un acord între RFPI și compania Adienne Pharma&Biotech pentru producția ”Sputnik V” în Italia, care a ce a devenit primul document de acest fel în Europa.

 Офицеры Федеральной полиции контролируют водителей автомобилей на пограничном переходе между Австрией и Германией - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Germania nu relaxează restricțiile la frontiere, în pofida solicitării UE

De parcă Bruxellesului nu i-ar fi suficientă tot mai marea “independență” a membrilor UE - și pe alte “fronturi”, în special cel economic, lucrurile nici pe departe nu stau mai bine. Mediul de afaceri privește sumbru la situația actuală și perspectivele de viitor. Refacarea economiei europene este tărăgănată de restricțiile care blochează activitatea întreprinderilor, are loc un reflux de capital, un nou sezon turistic riscă să fie compromis. Potrivit aprecierilor Bloomberg, UE ar putea pierde între 50 și 100 de miliarde de euro din cauza ritmurilor lente de vaccinare.

Nu este surprinzător deloc că într-o astfel de conjunctură Uniunii Europene nu îi arde de disciplinarea membrilor săi. Iată de ce este nevoită să privească pasivă cum statele își reajustează lupta cu pandemia în conformitate cu realitățile existente, nu cu ideologia unei strategii care este verificată și fără de cusur doar pe hârtie.

Tot ce le rămâne demnitarilor europeni, cărora li se schimbă din mers dispozițiile și programul de acțiune, sunt doar mici „înțepături”, aidoma declarației făcute de Virtumer-Hohe despre ”Sputnik V” și “ruleta rusească”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0