Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premierul interimar Ciocoi a fost la discuții cu deputații: Iată ce le-a solicitat

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaAureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov
Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
Aureliu Ciocoi s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu să procure vaccinuri anti-coronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor.

CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. În cadrul audierilor organizate de Biroul permanent al Parlamentului privind situația social-economică și pandemică din țară, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că statisticile privind numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 sunt alarmante, iar capacitățile sistemului de sănătate au ajuns la limită. În acest context, Ciocoi a venit cu o solicitare către deputați.  

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
COVID-19: Un număr mare de infectări și record la decese
”Vă rog, din suflet să ne permiteți derogarea de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare. Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar a spus că Guvernul a identificat în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, bani suficienți pentru procurarea unui milion de doze de vaccinuri. El a dat asigurări că Moldova nu va favoriza niciun producător pentru ca populația să aibă posibilitatea să aleagă ce fel de vaccin să-și administreze. 

Carantină în satul Cuhnești din raionul Glodeni - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
Ultima oră: Raionul Hâncești sub Cod Roșu de COVID-19
În același timp, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatâc, a spus că, pe lângă cantitatea de vaccinuri deja venită în țară, în următoarea perioadă se mai așteaptă peste 118 mii de doze oferite gratuit pe platforma COVAX.

În context, deputații PSRM, ȘOR și cei de la grupul parlamentar PRO MOLDOVA, au anunțat că vor susține această inițiativă a Guvernului interimar. Totodată, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a accentuat că lansarea procesului de vaccinare în masă și realizarea tuturor procedurilor necesare în acest sens este de importanță vitală.

Spicherul le-a mulțumit reprezentanților Guvernului în exercițiu și membrilor Biroului permanent pentru atitudinea constructivă față de acest subiect și a îndemnat autoritățile responsabile să relanseze mesajele de precauție și responsabilitate a populației, pentru ca cetățenii să aibă grijă de sănătatea lor și a celor din jur.

Pe 2 martie, în Republica Moldova a demarat campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova pe 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România. Iar pe 5 martie în țară au ajuns alte 14 400 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Este vorba la fel de preparatul AstraZeneca (producător - Coreea de Sud).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0