Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA vor aplica represalii invizibile împotriva Rusiei

© Photo : Defense Visual Information Distribution Service / Joseph EddinsСША обрушат на Россию невидимое возмездие
США обрушат на Россию невидимое возмездие - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Abonare
Editorialistul RIA Novosti analizează informațiile apărute în mediile de informare americane cu privire la posibile atacuri cibernetice ale SUA împotriva Rusiei.

Gazeta The New York Times a comunicat lumii că, în următoarele trei săptămâni, Statele Unite vor desfășura o operațiune specială supersecretă, în timpul căreia vor provoca "contraatacuri ascunse" asupra sistemelor cibernetice care au legătură cu autoritățile ruse. Sursele anonime au spus publicației că consecințele evenimentelor planificate vor fi evidente pentru Vladimir Putin, precum și pentru serviciile speciale rusești și armată, dar invizibile pentru toți ceilalți.

Acest lucru este în concordanță cu declarația consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan care, în urmă cu câteva săptămâni, a anunțat disponibilitatea Washingtonului de a utiliza un set de "instrumente vizibile și invizibile".

Este vorba de un răspuns la atacul cibernetic efectuat pe software-ul companiei de securitate informatică SolarWinds, care a ieșit la lumină în decembrie anul trecut. Printre clienții firmei sunt instituțiile guvernamentale cheie ale SUA, iar printre victimele spargerii – Ministerele Apărării, Finanțelor, Securității Interne și Comerțului, precum și Departamentul de Stat.

Здание Посольства России в США - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2020
Rusia
Rusia: Acuzațiile de atac cibernetic asupra Trezoreriei SUA, nefondate

Serviciile secrete și autoritățile Statelor Unite, precum și o serie de corporații specializate, dau vina direct pe Moscova pentru cele întâmplate.  Potrivit acestora, atacul a fost efectuat de hackeri legați direct de structurile de informații rusești, iar scopul acțiunilor lor a fost spionajul. La sfârșitul lunii februarie, la o audiere a Comitetului de Informații al Senatului, șeful Microsoft, Brad Smith, a spus că acesta "a fost, probabil, cel mai mare și mai sofisticat atac pe care l-a văzut vreodată lumea".

Este adevărat că nu toți reprezentanții acestei industrii sunt atât de siguri în ceea ce privește acuzațiile împotriva Rusiei. În cadrul aceleiași audieri, reprezentanții a două companii cheie de securitate cibernetică, CrowdStrike și FireEye, au recunoscut că nu au dovezi ale implicării Moscovei în atac. Potrivit acestora, maximum se poate vorbi despre faptul că "atacul a fost în concordanță cu comportamentul rușilor", iar "instrumentele folosite în timpul atacului nu seamănă cu cele folosite de China, Coreea de Nord sau Iran".

În Rusia, ceea ce se întâmplă este privit de regulă ca parte a tendinței obișnuite în relațiile cu Occidentul: acesta din urmă acuză cu voce tare și fără dovezi țara noastră de cele mai uimitoare crime, găsind astfel un pretext pentru noi sancțiuni și o escaladare ulterioară.

Dar, dacă privim situația din perspectiva Statelor Unite, totul pare mult mai complicat.

Acest atac cibernetic este de fapt ceva ieșit din comun. Și, deși oficialii americani insistă asupra faptului că nu s-au adus daune grave securității țării, reacția extrem de acută a autorităților americane pune sub semnul întrebării sinceritatea lor.

Hackeri și atacuri cibernetice - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2021
NYT: SUA au planificat atacuri cibernetice asupra sistemelor rusești

Merită reamintit faptul că, din cauza acțiunilor hackerilor, a fost organizată o întrunire de urgență la Casa Albă, iar consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Robert O'Brien, a fost nevoit să-și întrerupă călătoria în Europa și să se întoarcă urgent la Washington.

Fulgerător – în doar două luni – audierile organizate în Senat confirmă, de asemenea, lipsa de precedent a ceea ce s-a întâmplat. Trebuie remarcat în special modul în care acest eveniment a fost prezentat în presa americană. Jurnaliștii au scris că "Senatul a "pus pe jar" companiile Microsoft și SolarWinds", iar Reuters, odată ce a menționat în trecere Rusia în materialul său privind audierile, s-a concentrat în întregime asupra modului în care corporațiile s-au apărat și s-au învinuit reciproc pentru ceea ce s-a întâmplat.

Într-adevăr, a fost făcută o gaură atât de mare în securitatea computerelor din SUA, încât sistemul a fost indus într-o stare de șoc.

Информационные технологии - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2020
Rusia
Consiliul rus de securitate: SUA comit până la 75% din toate atacurile cibernetice
Și, desigur, este imposibil, de neimaginat ca Statele Unite să recunoască faptul că acest lucru a fost făcut de un grup de răufăcători obișnuiți. Dacă cineva este capabil să provoace o astfel de lovitură dureroasă unei superputeri globale, atunci trebuie să fie în mod necesar un alt stat – care posedă competențe adecvate și resurse enorme, inclusiv umane. Nu întâmplător același Brad Smith susține că cel puțin o mie de "ingineri foarte pricepuți și conștiincioși" au lucrat la atac – trebuie să-și justifice cumva propriul eșec.

Rusia, pe de altă parte, este din toate punctele de vedere cel mai convenabil obiect pentru astfel de acuzații, tehnologia calomniei împotriva căreia este perfecționată până la automatism. Iar formatul răspunsului "ascuns" ales de Statele Unite, le oferă cele mai largi oportunități de a declara orice rezultat dorit al viitoarelor atacuri de răzbunare împotriva Moscovei.

Este adevărat că americanii au început atât de des să recurgă la promisiuni zgomotoase de acțiuni invizibile, dar foarte eficiente, încât se pune întrebarea în ce măsură este construit pe acestea sistemul lor național de securitate cibernetică, în care hackerii au reușit să spargă o gaură atât de impresionantă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0