Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Antreprenorii din sectorul HoReCa, din nou la protest: Ce i-a nemulțumit

© Sputnik / Mihai CarausProtest HoReCa
Protest HoReCa - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Abonare
Antreprenorii din sectorul HoReCa au ieșit din nou la proteste. De această dată ei sunt nemulțumiți că autoritățile au majorat plata pentru chiria încăperilor oferite de ministerul Culturii, iar aceștia nu au bani că să achite arenda pentru spațiu.

CHIȘINĂU 9 mart - Sputnik. Marți dimineața, mai mulți antreprenori din domeniul HoReCa au ieșit în fața Guvernului pentru a protesta. Ei susțin că taxa pentru chiria spațiilor aflate sub jurisdicția Ministerului Culturii a fost majorată cu 50%. Este o sumă colosală, susțin antreprenorii,pornind de la faptul că în această perioadă sunt tot mai puțini clienți, iar veniturile sunt mici. 

Nadejda Herța-Gârneț - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Situația din sectorul HoReCa pe timp de pandemie

„Dacă am fi știut că pentru depozit trebuie să achităm o mie de euro, atunci noi demult scoteam totul de acolo și eliberam încăperea. Nouă în fiecare lună ni se spune că vom începe să activăm normal din luna următoare și așa de fiecare dată, dar aceste măsuri așa și nu sunt scoase și suntem hrăniți cu promisiuni. Dacă ni s-ar spune din start că în acest an nu vom activa și punct, dar așa noi plătim autorizații, arenda, impozite și venituri nu avem”, a menționat administratorul unui local din Capitală. 

Administratorul localului susține că, din cauza restricțiilor impuse de autorități, veniturile au scăzut considerabil, iar mulți angajați au fost concediați. 

„Anul trecut au fost concediați 60 de oameni, au rămas încă 25 de angajați, dar cred că de mâine ei la fel vor fi liberi. Dacă autoritățile nu întreprind nimic, atunci nu văd sensul să luptăm”, spune el. 

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR” Aneta Zasavițchi susține că în prezent situația antreprenorilor din domeniul HoReCa este una destul de dificilă, iar protestul antreprenorilor vine să le deschidă ochii autorităților la problemele oamenilor de afaceri. 

„Situația este foarte dificilă și nimeni nu ascunde acest lucru. Restaurantele lucrează în minus, comparativ cu anul 2019 sau chiar 2020, până la pandemie. Situația este nefavorabilă și fără susținerea autorităților este foarte greu și nu vom putea trece de această criză politică”, a menționat Aneta Zasavițchi.  

Aneta Zasavițchi menționează că, în perioada pandemie,i foarte multe localuri și-au sistat activitatea, iar unii antreprenori și-au înghețat afacerea în speranță că situația se va îmbunătăți și își vor putea redeschide ușile pentru clienți. 

„Circa 30 la sută din localuri s-au închis pentru totdeauna, iar 15 la sută s-au închis pentru perioada pandemiei cu scopul de a nu avea mai multe cheltuieli, decât venituri. Poate vreodată se vor redeschide aceste localuri. Conform datelor, circa 40 la sută dintre cei care activau în domeniul HoReCa au rămas fără un loc de muncă”, a precizat președintele Asociației „MĂR”, Aneta Zasavițchi. 

Conform deciziilor CNESP, în prezent, activitatea localurilor este permisă în intervalul orelor 07:00 și 22:00, iar numărul admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică a fost redus de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0