Roverul Perseverance - prima călătorie pe Marte - FOTO

© REUTERS / NASA / JPL-CaltechМарсоход NASA's Perseverance Mars Rover с инструментом PIXL
Марсоход NASA's Perseverance Mars Rover с инструментом PIXL - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Trimis pe Marte ca parte a unei misiuni NASA, robotul Perseverance a parcurs primii metri pe planeta roșie. Câţi metri a parcurs în total, fotografiindu-şi propriile urme.

BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Roverul Perseverance al NASA a făcut prima sa călătorie pe Marte pe 4 martie, parcurgând câțiva metri, a informat agenția spațială americană pe site-ul oficial.

© REUTERS / NASA / JPL-CaltechФотография, снятаяя исследовательским аппаратом NASA's Perseverance Mars Rover с помощью камеры Rover Down-Look Camera
Roverul Perseverance - prima călătorie pe Marte - FOTO - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Фотография, снятаяя исследовательским аппаратом NASA's Perseverance Mars Rover с помощью камеры Rover Down-Look Camera

În timpul acestor mișcări făcute pentru a verifica funcționarea corectă a sistemului, vehiculul, dotat cu șase roți, a parcurs aproximativ patru metri, apoi a făcut o rotație la stânga, după care a efectuat o manevră în spate pentru aproximativ 2,5 metri. Această primă „călătorie” a durat 33 de minute. În total, a parcurs 6,5 metri.

În timp ce mergea înapoi, Perseverance a reușit să îşi fotografieze propriile urme pe solul marțian, iar imaginea a fost postată pe Twitter.

​„Sunt în mișcare! Tocmai am făcut prima mea cursă de probă pe Marte, acoperind aproximativ cinci metri. Priviţi chiar începutul urmelor mele. Urmează să fac multe alte [urme]”, a postat pe Twitter publicația agenţiei.

„Suntem acum încrezători că sistemul nostru este pregătit de utilizare, capabil să ne ducă oriunde ne duce știința în următorii doi ani”, a spus Anais Zarifian, inginer de mobilitate rover la Laboratorul de propulsie al NASA.

Odată ce va începe să îndeplinească obiective științifice, robotul urmează să efectueze călătorii regulate de aproximativ 200 de metri sau mai mult, a spus agenția spațială.

Misiunea roverului

Perseverance a decolat de pe Pământ în iulie 2020 și a aterizat cu succes pe Marte pe 18 februarie 2021. În 203 de zile, roverul a parcurs peste 470 de milioane de kilometri.

© REUTERS / NASA / JPL-CaltechМарсианская панорама с камер аппарата NASA's Perseverance Mars Rover
Roverul Perseverance - prima călătorie pe Marte - FOTO - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Марсианская панорама с камер аппарата NASA's Perseverance Mars Rover

Dispozitivul a transmis deja către Pământ nu numai imagini ale planetei roșii, dar și videoclipuri înregistrate în timpul aterizării.

© AFP 2023 / NASA / JPL-CaltechВид с навигационной камеры на марсоход Perseverance Mars Rover
Roverul Perseverance - prima călătorie pe Marte - FOTO - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Вид с навигационной камеры на марсоход Perseverance Mars Rover

Scopul său precizat de NASA este de a face cercetări de astrobiologie și de a găsi posibile urme de viaţă prin colectarea, în cel puțin doi ani, de până la treizeci de probe de rocă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0